Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Publieke opinie Amerika over vuurwapens lijkt langzaam te keren

21 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
gunlaws
Sinds de 19 jarige Nicolas Cruz een week geleden een bloedbad aanrichtte op een middelbare school in Florida (17 doden) is in de VS de discussie over vuurwapens opgelaaid. Sinds de vorige high school schietpartijen is er niets veranderd, maar sinds het incident van afgelopen week lijkt de publieke opinie eindelijk om te slaan in Amerika.
Maandag kwam het nieuws al uit de VS dat president Trump bereid is de background check van wapenkopers aan te scherpen. De president heeft gesproken over een wapenwetswijziging die mogelijk maakt dat de federale regering en Amerikaanse Staten strenger kunnen zijn in het verstrekken aan vuurwapens. 
Het lijkt erop dat de publieke opinie in de VS stukje bij beetje verder in de richting van een verbod op vuurwapens schuift. Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan (RTL) liet een peiling onder burgers van dinsdag nog zien dat de helft van de Amerikanen voor een verbod op semi automatische vuurwapens is. Een peiling van woensdag laat echter zien dat 67 procent van de Amerikanen ondertussen voor een verbod is, tegenover 29 procent dat tegen is.
poll vuurwapenbezit vs
Twee op de drie Amerikanen is volgens deze poll van MSNBC dus voor zo'n verbod op semi automatische geweren, hetzelfde type wapen als werd gebruikt door de aanslagpleger in Florida. Het Republikeinse congreslid Tim Ryan sprak tegenover de nieuwszender al over een verhoging van de minimum leeftijd om een dergelijk wapen te mogen kopen, maar een algeheel verbod wilde hij nog niet in de mond nemen. 
De kans dat de NRA ook deze woedegolf kampjes uitzit is nog steeds groot, maar de respons is echt anders dan na andere slachtingen https://t.co/8U7htR9ueT
De emotionele speech van  Marjory Stoneman Douglas High School-student Emma Gonzalez, tijdens de anti-vuurwapen rally in Florida van afgelopen zaterdag.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA