Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Prinsjesdag 2019

17 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Prinsjesdag
Prinsjesdag 2019 is aangebroken, dit keer rijdt de Glazen Koets (de Gouden Koets wordt gerestaureerd) door het centrum van Den Haag, waarna koning Willem-Alexander de troonrede voorleest in de Ridderzaal. Vervolgens is het tijd voor de traditionele balkonscène bij paleis Noordeinde. In dit artikel verzamelt PAUW de laatste nieuwtjes en opvallende zaken van deze Prinsjesdag.

Frits Wester voor het eerst in jaren niet aanwezig

Frits Wester
Voor het eerst in jaren zal Frits Wester geen verslag doen van Prinsjesdag. Het besluit volgt nadat de politiek verslaggever vorige week niet helemaal helder voor de camera van RTL Nieuws verscheen. 

Een woordvoerder van RTL bevestigt aan RTL Boulevard dat er gesprekken zijn geweest tussen Wester en het team van RTL Nieuws over de nieuwsuitzending van 8 september. Toen leek Wester niet helemaal helder en op sociale media ontstond de vraag of hij alcohol had gedronken of dat hij ziek was. Wester zegt zelf dat hij “heel erg moe” was. Hij was die dag op vakantie gegaan en zijn vlucht had vertraging gehad.

‘Designated Survivor’ Stef Blok veilig ondergebracht in Straatsburg

Designated survivor Blok

© Pauw / BNNVARA

In de Ridderzaal zal vanmiddag één minister ontbreken: Stef Blok, Minister van Buitenlandse Zaken. Dit jaar heeft het kabinet voor het eerst een minister uitgekozen die de troonrede niet zal bijwonen. In het geval van een ramp in de Ridderzaal is er zo altijd iemand die het land kan besturen. Het kabinet koos niet voor een geheime locatie, maar voor één van de best beveiligde locaties van Europa: het Europees Parlementsgebouw in Straatsburg.

Geen zweetdruppels voor de koning

De Ridderzaal stamt uit 1288 (toen was de zaal gereed) en werd voor het laatst verbouwd in 2005. De ruimte is daarom wat lastiger op de juiste temperatuur te houden dan een doorsnee zaaltje. Daarom staat er een enorme airco-installatie te loeien, zodat als de zaal vanmiddag vol is, de koning zonder zweet op zijn voorhoofd de troonrede kan voordragen.

Politici in outfit met een boodschap

Op Prinsjesdag pakken politici graag uit met hun outfits. Extravagante hoedjes, jurken van opvallend materiaal, er komt van alles voorbij. PAUW zet de meest opvallende outfits met een maatschappelijke boodschap op een rij.

Carla Dik-Faber (CU) draagt dit jaar een jurk van zeewier uit de Noordzee. Hiermee wil ze laten zien dat de natuur een verscheidenheid aan opties voor duurzame kleding biedt.

 

Minister Hugo de Jonge (CDA) maakt dit jaar een statement met zijn schoenen. Livia Dencher, een Rotterdamse kunstenares met een beperking, liet één van haar schilderijen op de schoenen van minister De Jonge printen.

Marianne Thieme (PvdD) staat al jaren op Prinsjesdag bekend om haar jurken met een maatschappelijke boodschap. Dit jaar kaart ze met haar groene beestjesjurk de enorme insectensterfte aan: “Alle kleine beestjes helpen”.

Koning en koningin met Glazen koets naar Ridderzaal

Koning willem met baarc en maxima
Koning Willem-Alexander (met baard) en koningin Máxima zijn met de Glazen koets van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal gereden, waar de koning de Troonrede voordraagt.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA