NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Prinses Beatrix is 80 jaar geworden

31 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
beatrix omslag
Woensdag wordt prinses Beatrix 80 jaar. Deze dag eert de NOS haar met twee programma’s. De RVD greep de verjaardag aan voor nieuwe persfoto’s. De voormalige koningin is ontspannen en geniet van haar grootouderschap, ondanks het grote verdriet dat ze dagelijks meedraagt.  
De vorige vorstin geniet van haar vrijheid. Sinds ze de troon vijf jaar geleden overdroeg aan haar zoon is er een last van haar afgevallen. Ze besteedt veel tijd aan haar hobby’s, zoals paardrijden, beeldhouwen en in februari gaat ze weer skiën in Lech. Verder geniet ze van haar kleinkinderen, zo past ze vaak in het weekend op de dochters van Johan Friso en prinses Mabel die in Londen wonen.
Haar vaste huis is nog altijd Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, aan haar landgoed grenst het kerkhof waar het graf van prins Friso is. Beatrix verzorgt het graf zelf. Het verlies van haar zoon, in de zomer van 2013, en het overlijden van haar echtgenoot, Prins Claus, zorgen dat de prinses een groot verdriet met zich meedraagt. Toch is dit afgeschermd van de buitenwereld, net als het grootste gedeelte van haar privéleven.
Er zijn nog een aantal dingen waar Beatrix bij is. Zo is ze elke week aanwezig bij een overleg van de koning en koningin met de staf van het koninklijk echtpaar. Ook blijft ze zich inzetten voor goede doelen als NLdoet. Vorig jaar hielp ze in IJsselstein om een speeltuin op te knappen. De prinses is wel flexibeler. Ze trekt zich niks aan van het schema van haar hofhouding, zij bepaalt wanneer ze vertrekt.

Hoogtepunten als Koningin

Op 30 april 1980 nam Beatrix de troon over van haar moeder Juliana. Het toenmalige Polygoonjournaal deed verslag.
Beatrix heeft tijdens haar ambtstermijn afscheid moeten nemen van haar echtgenoot, prins Claus. Hij overleed op 6 oktober 2002. Hij werd op 15 oktober bijgezet in de Grote Kerk in Delft.
In 2009 mocht ze de hoogste koninklijke en militaire onderscheiding, de Koninklijke Willemsorde, uitreiken aan de later veelbesproken Marco Kroon.
Op 28 januari 2013 kondigde de toenmalige koningin aan dat zij afstand zal doen van de troon. Vanaf dat moment ging er een last van haar schouders. Ze deelde het mee aan het volk in het volgende bericht.

Programma's NOS

Woensdagavond zendt de NOS een lang portret uit over de prinses. Hierin worden de belangrijke perioden van het leven van Beatrix besproken. Zoals haar jeugd in Canada, haar huwelijk met prins Claus en haar periode als vorstin. In het programma komen een aantal goede bekenden van de oude vorstin aan het woord, zoals cabaretier Paul van Vliet, schrijver Geert Mak en een aantal journalisten.
Daarna zendt de omroep nog een programma uit waarin bekende Nederlanders aan het woord komen die het geboortejaar van de oude vorstin delen, en dus ook on 2018 80 jaar worden.

Porttretfoto's

De Rijks Voorlichtingen Dienst (RVD) besloot de vorige koningin te eren door nieuwe portretfoto’s te maken en te publiceren. De fotograaf Jeroen van der Meyde heeft vaker samengewerkt met het koninklijk huis. Zo maakte hij de foto’s voor het huwelijk van prins Friso en prinses Mabel en maakte reportages van de troonswisseling en prinsjesdag. De foto’s zijn gemaakt op Kasteel Drakensteyn.
Beatrix met hond
Beatrix portret
Copyright: RVD, fotograaf: Jeroen van der Meyde.
De enige publieke viering die gepland staat is een feest voor vrienden en familie in het Paleis op de Dam op zaterdag 3 februari.

Meer over:

, , ,