Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Poetin en Trump gaan samenwerken in Syrië

2 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Trump en Poetin
De Amerikaanse president Trump en Russische president Poetin zien verbeterde vooruitzichten voor een samenwerking in Syrië. Het Witte Huis noemde het gesprek tussen de grootmachten over het opzetten van 'safe zones' in het door oorlog verscheurde Syrië 'zeer goed'. Dat meldt persbureau AP .
Volgens het Kremlin hebben de leiders ook afgesproken elkaar te ontmoeten in juli, als Trump en Poetin aanwezig zullen zijn bij een internationale top in Duitsland. Dit is ook bevestigd door Washington. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse en de Russische leider elkaar spreken sinds de VS raketten afvuurde op een Syrische luchtmachtbasis. Deze aanval leidde tot grote woede in Moskou. De Russen zijn de grootste bondgenoten van het regime van Bashar Assad.
Terwijl de wereldleiders nader tot elkaar komen maakt het Russische Nieuwsagentschap TASS bekend dat een Russische militaire adviseur is neergeschoten door een militante sniper op een militaire basis van het Syrische leger. Adviseur Alexei Buchelnikov trainde daar een Syrische gewapende eenheid.
Ondertussen lopen de spanningen ook verder op in Azië, waar de Amerikaanse luchtmacht afgelopen nacht een oefening uitvoerde in samenwerking met de Zuid-Koreaanse luchtmacht om het hoofd te kunnen bieden aan de Noord-Koreaanse kerndreiging. Dit tot groot ongenoegen van China.  Eerder werd bekend dat het  omstreden raketafweersysteem THAAD  van de VS in Zuid-Korea operationeel is geworden. De Chinezen zien deze activiteit van de Amerikanen het liefste ophouden, omdat het de stabiliteit in de regio niet ten goede zou komen. En de Russen zijn weer een belangrijke bondgenoot van China.
Sinds half april lopen de spanningen op het schiereiland hoog op. Zowel Noord-Korea als de Verenigde Staten hebben zich de afgelopen weken herhaaldelijk dreigend tegen elkaar uitgelaten.
Ondanks de toenaderingen tussen Trump en Poetin zal de stabiliteit nog lang niet terugkeren op het wereldtoernooi. Daarvoor wordt er momenteel op teveel borden geschaakt.
Meer nieuws en achtergronden vind je hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA