Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Pijnlijke conclusie voor minister Dekker in zaak-Anne Faber

28 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Sander Dekker
De Dienst Justitiële Inrichtingen en een psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn ernstig tekortgeschoten bij de behandeling van Michael P., de man die in 2017 Anne Faber verkrachtte en ombracht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert in een rapport dat in de vier jaar dat P. behandeld werd, nooit is nagegaan welke risico's van hem uitgingen en hoe groot de kans was dat hij opnieuw in de fout zou gaan. 
Het overplaatsen van moordenaar Michael P. van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) Vught naar de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA) in Den Dolder is onzorgvuldig verlopen. Ook de procedures rond het verlenen van vrijheden zijn onzorgvuldig geweest.
Bij de risicotaxatie gedurende het behandelproces, bij de plaatsing in de kliniek Den Dolder waar P. verbleef toen hij Anne Faber in september 2017 verkrachtte en vermoordde en het toekennen van vrijheden, zijn niet alle aspecten meegewogen. Veiligheidsrisico’s voor de samenleving zijn onvoldoende ingeschat.
Minister Dekker noemt de conclusies glashelder . "Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber." De minister zegt dat hij er alles aan zal doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten.

Maatregelen

Een van de maatregelen die hij verder neemt is dat "maatschappelijke risico's" voortaan zwaarder gaan meetellen bij het al dan niet toekennen van vrijheden bij de behandeling en voorwaardelijke invrijheidstelling voor mensen die tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld. De minister had eerder al aangekondigd dat mensen tbs niet langer mogen ontlopen door te weigeren aan een onderzoek mee te doen.

Conclusies zijn 'Schokkend'

De familie van Anne Faber heeft in een verklaring gereageerd op de conclusies uit het rapport. " Het is bijzonder pijnlijk om te moeten vernemen dat professionals in de forensische zorg aan wie de verantwoordelijkheid over deze zedendelinquent is toevertrouwd, ernstig tekort zijn geschoten in de bescherming van de samenleving.
De familie is van mening dat de conclusies niet zonder gevolgen mogen blijven. "De bevindingen van de OVV zijn schokkend. De constatering dat de forensische zorg over de volle breedte nauwelijks oog heeft voor de risico’s van gedetineerden met een ernstig zeden- en geweldsverleden, is onvoorstelbaar en schrijnend. Dat er, daarbovenop, binnen de gevangenis en in de kliniek zulke grote fouten gemaakt zijn, mag niet zonder gevolgen blijven."
De familie stelt het op prijs dat minister Dekker in een persoonlijk gesprek de verantwoordelijkheid van de overheid heeft erkend en waarderen het dat hij namens de overheid zijn excuses heeft aangeboden. 

Kamerdebat

Minister Dekker is woensdag in debat gegaan met de Kamer over het onderzoeksrapport naar Michael P.  De minister probeert de Kamer te overtuigen dat het hem niet ontbreekt aan een gevoel van urgentie. "Ik ben tot mijn tenen gemotiveerd om hier tempo op te zetten, de urgentie is heel groot. Ik wil dit ook afmaken, het is mijn eer te na om het te laten verslappen."
Sfeerbeeld BNNVARA programma's