Pauw

Persvoorlichter Trump verlaat Witte Huis

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Sarah Sanders
De afgelopen twee jaar was Sarah Huckabee Sanders persvoorlichter van Donald Trump. Ze staat bekend om haar ijzeren gelaat en standvastige verdediging van president Trump. Nu heeft ze aangekondigd aan het einde van juni te zullen opstappen als persvoorlichter.
Voordat de wereld kennis maakte met Sarah Sanders, dochter van voormalig gouverneur Mike Huckabee , waren er twee andere persvoorlichters. Sean Spicer, bekend om zijn nerveuze houding en vriendelijk voorkomen, en Anthony Scaramucci, ookwel bekend als ‘the mooch’, die de positie slechts tien dagen mocht bezetten, voordat hij werd ontslagen wegens uitspraken achter gesloten deuren. En toen was daar Sarah Huckabee Sanders: persvoorlichter extraordinaire.

Highlights

Kort na haar benoeming als persvoorlichter van het Witte Huis liet Sanders al snel merken dat ze een andere weg in zou slaan dan haar voorgangers. Ze was kalm, onvermurwbaar en recht door zee. De pers moest even wennen aan dit nieuwe gezicht, maar al snel werd duidelijk dat ze in elk geval één ding gemeen had met haar voorgangers: een onaantastbare loyaliteit aan President Trump. Het maakt niet uit wat de president beweerde, Sanders wist het op haar manier, goed te praten. Voor journalisten was ze frustrerend, voor het Witte Huis een godsgeschenk. Wij hebben een paar highlights van Sanders op een rijtje gezet.

Mueller Rapport

Nergens heeft Donald Trump zo vaak over getweet als hij deed over het alom bekende ‘Mueller rapport’, het onderzoek van voormalig FBI-directeur Robert Mueller naar vermeende Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Volgens Trump was het onderzoek een heksenjacht, puur gericht om hem uit zijn machtspositie te ontheffen. Menigmaal stond Sarah Sanders het perskorps te woord in het Witte Huis over de opvattingen van de president over dat rapport. Toen president Trump tweette dat zijn minister van justitie Jeff Sessions het onderzoek moest stopzetten, was dat volgens Sanders slechts een mening.
..This is a terrible situation and Attorney General Jeff Sessions should stop this Rigged Witch Hunt right now, before it continues to stain our country any further. Bob Mueller is totally conflicted, and his 17 Angry Democrats that are doing his dirty work are a disgrace to USA!

De ‘Pickle’ Brief

Op 26 juli begon Sarah Sanders haar persconferentie op een wel héél bijzondere manier: door een brief voor te lezen van een 9-jarige jongen aan president Trump. De jongen, genaamd Dylan (bijnaam “Pickle”), noemde Trump zijn favoriete president. Dylan was zelfs zo gek op de president dat hij een verjaardag gaf met het thema Donald Trump, inclusief een taart in de vorm van zijn bekende Make America Great Again-pet. Sanders las de brief van Dylan hardop voor tijdens een persconferentie en gaf antwoord op zijn vragen. Pickle bleek te wonen in Stockton, Californië en werd opgezocht door CBS News.

Terrorisme

Fox News staat bekend om hun positieve berichtgeving over president Trump. De ochtendshow ‘Fox & Friends’ wordt vaak direct geciteerd in de eerste tweets van de dag. Het zal voor Sarah Sanders dan ook een schok zijn geweest toen ze tijdens een interview met Chris Wallace, één van de meeste bekende gezichten van Fox, geconfronteerd werd met een aantal feiten die haar boodschap tegen zouden spreken.

Telefoongesprek of face-to-face?

Toen president Trump in 2017 verkondigde telefoongesprekken te hebben gehad met de president van Mexico, Enrique Peña Nieto en de leider van de Boy Scouts of America, waarin ze hem feliciteerde met zijn successen, lieten beide heren weten dat ze hem nooit gebeld hadden. Toen Sanders hierover werd bevraagd, maakte ze al snel duidelijk dat het eigenlijk ging om face-to-face gesprekken. Toen vervolgens een journalist vroeg waarom de president loog over de gesprekken, liet Sanders weten dat een ongepaste opmerking te vinden.

De toekomst

Sanders’ laatste persconferentie was in maart 2019. Voor nu is het nog niet duidelijk wie haar zal opvolgen als persvoorlichter. President Trump liet tijdens een persconferentie weten enorm dankbaar te zijn voor de “enorm populaire” Sarah Sanders en haar toewijding aan hem en zijn kabinet. Ook hoopt hij dat ze zich verkiesbaar zal stellen voor het gouverneurschap van Arkansas, de staat waar haar vader ooit gouverneur was.
....She is a very special person with extraordinary talents, who has done an incredible job! I hope she decides to run for Governor of Arkansas - she would be fantastic. Sarah, thank you for a job well done!
Delen: