Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Partijen zoeken toenadering tot elkaar bij eerste verkenningsdag

  •  
21-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Xander van der Wulp 20 03
Ondanks dat het verlies van Nederlandse normen en waarden een veelbesproken onderwerp was tijdens de campagne, wordt er een belangrijke traditie momenteel gewaarborgd: polderen. Nog voor de laatste container met stembiljetten is omgekeerd, en het laatste bodempje overwinningschampagne is opgeschonken, laten de politieke partijen elkaar de haren los en beseft men hoe hard ze elkaar eigenlijk nodig hebben.
Edith Schippers is momenteel druk bij de fractievoorzitters aan het peilen wie elkaar ziet zitten. Bij ons aan tafel nam Xander van der Wulp wat fragmentjes mee van haar eerste dag. Zo strijdig als Schippers’ gesprekspartners de afgelopen maanden waren, zo erg komen ze elkaar nu tegemoet. Allereerst premier Mark Rutte. Hij heeft met Schippers inhoudelijk gehad over onder anderen het “verder werkzaam maken van de energietransitie”. “Daar blijf je toch even bij hangen,” merkt Xander op, “een klein stapje, misschien, op weg naar GroenLinks.” Ook D66 wil graag GroenLinks aan hun zijde hebben, maar ziet geen brood in het voorstel van Jesse Klaver zonder de VVD. Maar de keuzes voor GroenLinks zijn ook niet onbeperkt en, zo geeft Xander aan, je weet niet of de mogelijkheid tot meedoen er over vier jaar weer is: “de prijs van de verkiezingen is om mee te gaan doen in de coalitie.”
Geert Wilders is ook bezig een ‘creatieve coalitie’ te vormen. VVD, CDA, 50Plus, SGP en FvD worden hierin genoemd, hoewel de grootste twee partijen daarvan hem tijdens de campagne hebben uitgesloten. Op het voorstel van Ronald Plasterk om de PvdA met GroenLinks samen te laten gaan, geeft tafelgast Ronald Giphart een andere oplossing: laat ze met SP samengaan.