Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Pareltjes van de Nederlandse YouTubecontent

23 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Joardy bron
Vandaag, precies twaalf jaar geleden, verscheen de eerste YouTube-video. Hierin geeft Jawed Karim, één van de oprichters van de website, een gedetailleerde uitleg over de olifanten die zich op dat moment achter hem bevinden. Door de jaren heen is YouTube de belangrijkste videobroadcaster van het internet geworden. Ook bood dit de mogelijkheid voor amateurs om zelf filmpjes te maken en te delen.
Wij blikken terug op de pareltjes van Nederlandse youtubers. A trip down memory lane :

Kud

In 2006 richtten twee vrienden uit Enkhuizen een kanaal op voor animatievideo's. Wat oorspronkelijk een schoolproject was, groeide uit tot het populaire internetbegrip 'Kud'. De absurdistische filmpjes waren op televisie te zien bij TMF en Veronica, maar met YouTube werd een miljoenenpubliek bereikt. Kud won vanaf 2011 drie jaar op rij de UPC-publieksprijs van het Nederlandse Online FilmFestival.

Kakhiel

Kakhiel is toch vooral bekend van de afbeeldingen: stockfoto’s met geestige tekstballonnen erbij. Toch mag het (niet heel actieve) YouTube-kanaal van Kakhiel niet onopgemerkt blijven. Zeker niet als het gaat om deze parodie op de populaire tv-serie Game of Thrones. Het gegeven is vrij simpel: Kakhiel ondertitelt een aantal fragmenten uit de serie, maar vertaalt één woord net iets anders.

Joardy Film

De meest populaire Nederlandse youtubers hebben vlog-, prank-, of gamingkanalen. Voor sommige kwaliteitscontent moet je net iets verder scrollen. De specialiteit van Joardy Film is typetjes uit het dagelijks leven. Jan Hulst regisseert, acteur Jim Deddes speelt deze typetjes, die voor de camera droogkomische monologen houden over vanalles en nog wat. Genot, een voetbalwedstrijd en vrouwen (door het vette Amsterdamse accent van Deddes bekend geworden als 'Vrouwon').

#BOOS

Is YouTube televisie aan het inhalen? BNN-VARA-collega Tim Hofman heeft met #BOOS, waarin hij boze jongeren weer blij maakt, een programma dat speciaal voor het web is gemaakt en ook duidelijk is afgestemd op de jongere internetter. En het programma slaat aan als een malle.

RUNDFUNK

Deze sketchshow werd bedacht en geschreven door Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout. Het begon als experiment in 3LAB. Inmiddels is Rundfunk een volwaardige televisieserie, maar de sketches werden pas echt groot op YouTube. Vooral deze scène waarin acteur Pierre Bokma de markante Duits-leraar meneer Heydrich speelt, die nogal in de jaren '30 is blijven hangen.
Klik hier voor meer Pauw nieuws

Meer over:

klassiekers, youtube

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA