NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Paradise Papers' brengen nieuwe belastingontduikers aan het licht

6 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
queen elizabeth
Een nieuw onderzoek brengt ruim 13 miljoen documenten in de openbaarheid waarin de belastingontduiking van prominenten naar buiten komt. Opvallende namen zijn de Britse koningin Elizabeth en de Canadese premier Justin Trudeau. Het vervolg van de ‘Panama Papers’ draagt de naam ‘Paradise Papers’.
Uit de ‘Paradise Papers’ blijkt dat veel bedrijven, bands en beroemdheden hun rijkdommen in het geheim wegstoppen in buitenlandse belastingparadijzen. Nu brengt een grootschalig onderzoek deze informatie naar buiten. Dit onderzoek is het vervolg op de openbaringen in de ‘ Panama papers ’ die in april 2016 openbaar werden. Ook hierbij waren veel beroemdheden en politici betrokken.

Niet illegaal

De openbaring blijft een ingewikkeld proces. Vaak hebben de betrokkenen niets gedaan dat als illegaal bestempeld kan worden, toch is het in zekere mate moreel verwerpelijk. Vooral politici en staatshoofden lijden onder de openbaring van hun boekhouding, die ze liever geheim zouden houden.

Koningin Elizabeth

Naast personen en instanties die niet meteen de verbazing wekken, zoals Russische oligarchen en grote bedrijven, staan er ook een aantal ogenschijnlijk smetteloze prominenten in de gelekte documenten.
Koningin Elizabeth zou 10 miljoen pond van haar persoonlijk vermogen hebben belegd in een fonds dat geld heeft geïnvesteerd in een winkelketen die mensen uitbuit . Justin Trudeau, de premier van Canada, die zich na de ‘Panama Papers’ nog zeer kritisch over belastingontduiking heeft uitgelaten, wordt gelinkt aan de ‘Paradise papers’. De Canadese premier heeft een adviseur en donateur die veel geld heeft in belastingparadijzen.

Trump's kabinet

Ook in het hart van Trump’s kabinet worden openbaringen gedaan. De minister van Economische zaken Wilbur Ross wordt genoemd in de ‘Paradise Papers’. Ross zou lucratieve handel drijven met de schoonzoon van de Russische president Poetin.
Gedurende de komende dagen zal het journalistencollectief ICIJ, dat verantwoordelijk is voor de ‘Paradise Papers’, de andere documenten ook publiceren. Belangrijke informatie zal in dit artikel worden opgenomen.
De Britse krant The Guardian Legde in een filmpje uit wat er nou precies in de ‘Paradise Papers’ staat en waarom ze zo belangrijk zijn.

Meer over:

, , ,