Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

“Overheid doet te weinig om hoeveelheid plastic terug te dringen”

05-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
plastic flessen

Nederland is er nog lang niet in de strijd tegen plastic afval. Ons land draagt bij aan de wereldwijde vervuiling. Alleen kennen veel Nederlanders lang niet álle gevolgen die plastic vervuiling met zich meebrengt. Waarom wordt er door de overheid zo weinig aandacht geschonken aan de schadelijkheid van plastic?

In Nederland is het een stuk minder zichtbaar hoe schadelijk plastic nou precies is. Dit zorgt ervoor dat we minder bewust zijn van wat het doet. De schade die Nederland aanricht verplaatst zich over de hele wereld, omdat wij het plastic niet meer kwijt kunnen. Ons afval wordt zelfs geëxporteerd naar Azië, soms ook illegaal. Hierdoor zitten de Aziatische oceanen vol met plastic. Maar ondanks dat je het minder ziet, is plastic ook erg slecht voor ons. De Plastic Soup Foundation gaat de strijd aan met deze milieuramp en het bewuster maken van de Nederlander.

Plastic in de supermarkt

In de supermarkt wordt nog altijd veel onnodig plastic gebruikt. Maar met het ‘Plastic Pact’ en het verbod op producten als wattenstaafjes en rietjes in 2021 is er tenminste een begin gemaakt, zou je denken. “Dat Plastic Pact is meer hoe de industrie het probleem probeert te omzeilen. Dat is een grote groep bedrijven die de overheid adviseren. Maar daar zitten weinig milieuorganisaties in. Wij hebben die nooit getekend”, vertelt Maria Westerbos, directeur en oprichter van de Platic Soup Foundation.

“Supermarkten zijn absoluut niet zo duurzaam als ze zelf beweren. Supermarkten vervangen bijvoorbeeld dekseltjes met folie en zeggen 20 % plastic te besparen. Ze vertellen dan niet dat het dan samen niet meer recyclebaar is. Het plastic is wel lichter geworden, maar de mogelijkheid tot recyclen is weg omdat het niet meer gescheiden wordt. Ook maken supermarkten wegwerpplastic dikker zodat je het kunt wassen en hergebruiken. Maar vrijwel niemand doet dat”, zegt Westerbos. Volgens haar hebben supermarkten nog een lange weg te gaan om duurzaam genoeg te worden.

Plastic schadelijker dan wij denken

Plastic wordt wel gerecycled in Nederland. Maar eigenlijk moet er gewoon een rem op plastic, er zijn namelijk zoveel verschillende soorten plastic dat het heel erg moeilijk is om goed te recyclen. “Eén van de dingen die moet gebeuren is minder soorten plastic produceren. Zodat we het makkelijker kunnen uitsorteren én dat het recyclebaar is. Wij produceren zoveel ‘afval’ dat werelddelen als Azië of Afrika ermee overspoeld worden. Maar die plastic vervuiling is niet alleen ver in Azië. Wij vinden vaak pas iets erg als het dicht bij huis gebeurt. De Maas zit bijvoorbeeld ook vol met plastic. Maar de Nederlander heeft dat besef nog niet voldoende”, zegt Westerbos.

“Net als dat je van plastic misschien wel ziek kunt worden. Als jij dat weet, ga je er waarschijnlijk wel anders naar kijken. Dan vraag je je af of je het nodig hebt, waarom zou je dan bijvoorbeeld een appel in plastic kopen? Er is wereldwijd onderzoek naar wat plastic binnenkrijgen voor gevolgen heeft op je lichaam en wij geven graag antwoord op die vragen”, gaat Westerbos verder.

Nederland volgt de EU

Veel landen waar al zichtbaar is wat plastic kan doen nemen extra maatregelen. De Nederlandse overheid doet vrij weinig. Die volgt alleen de Europese Unie. “Als het gaat om verschil maken is de EU min of meer de leider. Zij komen met bijvoorbeeld het verbod op single use plastic en Nederland volgt dat omdat het dwingend is. Nederland volgt de EU en staat heel erg aan de kant van de industrie. Er worden te weinig extra maatregelen genomen”, volgens Westerbos.

Volgens Westerbos doet Nederland te weinig om het gebruik van plastic te verminderen. Dat komt volgens haar omdat er te weinig bewustwording is, daarom is het doel nu om de Nederlanders en dus ook de politiek bewuster te maken van het probleem door middel van campagnes.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.