Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Over de hele wereld werd vandaag gestaakt voor het klimaat

29 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
klimaatprotest
Studenten, scholieren en andere belangstellenden voeren wereldwijd actie tegen klimaatverandering. Ook zo'n 20 Nederlandse steden doen mee, waaronder Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht. De meeste acties zijn georganiseerd door scholieren die zich bij de beweging Fridays for Future (FFF) hebben aangesloten.
De klimaatstaking valt samen met Black Friday. Een vanuit de Verenigde Staten  (VS) overgewaaid fenomeen, waarbij winkels klanten lokken met extreme kortingsacties. In Maastricht koppelen demonstranten van Students for Climate hun klimaatactie aan deze dag. Ze willen vanaf een winkelcentrum in de Limburgse hoofdstad een menselijke keten vormen ‘om het bewustzijn te vergroten over wat consumentisme inhoudt voor onze planeet en om van industrieën en bedrijven te eisen dat ze hun manier van produceren en verkopen veranderen.’
Ook in de VS zijn vele scholieren en studenten op pad gegaan om te protesteren. De protestanten maken deel uit van Fridays for Future, een door jongeren aangestuurde beweging, die begon nadat de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg stopte met school en buiten het Zweedse parlement sit-ins organiseerde. Supporters hopen voort te borduren op het momentum van de wereldwijde klimaatstakingen van Fridays for Future van afgelopen september.

"In september gingen 7,5 miljoen mensen over de hele wereld de straat op. Morgen doen we het opnieuw. Iedereen is nodig. Iedereen is welkom", plaatste Thunberg gisteren op Instagram.
Ook Groningen doet mee aan de staking. 
En in Berlijn maken de betogers er een feestje van. In de Duitse hoofdstad werden vandaag zo'n 50.000 betogers verwacht.
In Leiden zijn veel jongeren (en volwassenen) de straten opgegaan om te protesteren. Ook de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Esther Ouwehand, loopt ook mee met de mars. Ook de Leidse fractie heeft zich hierbij aangesloten.
Ook in de Filipijnen en in Japan zijn vandaag grote demonstraties. In Manilla gingen duizenden mensen de straten op en in Tokio is de klimaatbeweging ook groeiende.
Ook in de Britse hoofdstad gingen vele duizenden betogers de straten op.
In Australiër zijn vrijdag duizenden jongeren van school weggebleven of weggegaan voor betogingen voor meer maatregelen om klimaatverandering te beperken.

Op verschillende plaatsen kregen de stakende scholieren bijval van volwassen betogers. De activisten zelf zeiden dat al meer dan 300.000 mensen vrijdag aan de protesten hebben meegedaan. Ongeveer 2500 Australische ondernemingen steunen naar eigen zeggen de klimaatstaking door bijvoorbeeld werknemers vrij te geven 'om te gaan staken' en betogen.

In Sydney voerde een Australische student het nummer 'Imagine' van John Lennon op voor een grote groep klimaatstakers. 

Meer over:

, , , , , , , , , ,