Pauw

Oranje-selectie benadrukt met foto nog maar eens strijd tegen racisme

  •    •  
19-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Teamfoto NL's elftal
Op de persconferentie van Oranje aan de vooravond van het EK-kwalificatieduel tegen Estland spraken middenvelder Georginio Wijnaldum en bondscoach Ronald Koeman zich al uit tegen racisme, nadat op zondag Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in de wedstrijd tegen FC Den Bosch door aanhangers van de Brabantse club racistisch werd bejegend. Nu heeft de selectie van het Nederlands Elftal met een speciale teamfoto nog maar eens een duidelijk statement gemaakt.
Zo wordt op het hoogste voetbalniveau in Nederland duidelijk gemaakt dat er een grens is gepasseerd en benadrukken de Oranje-internationals samen een front tegen racisme te vormen.

Verschillende Oranje-spelers hebben de teamfoto ook op hun eigen Instagram feed gepost met de hashtag #StopRacism
Tijdens de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie tussen FC Den Bosch - Excelsior van afgelopen zondag waren oerwoudgeluiden en liederen over Zwarte Piet te horen. De geluiden en spreekkoren waren tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira gericht. Ook werd de middenvelder uitgemaakt voor, volgens hem, ‘k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker'.

Bij PAUW reageerde Hugo Borst op de gebeurtenissen. Volgens de AD-columnist is er al jaren veel mis met de manier waarop supporters die racistische uitingen roepen tijdens wedstrijden bestraft worden. Volgens hem is het tijd om op te treden, in plaats van de daders te beschermen.
FC Den Bosch kreeg na de wedstrijd ook veel kritiek vanwege de snelle persverklaring die het op de website had gezet en waar Den Bosch-trainer Erik van der Ven zich in een interview na de wedstrijd achter schaardde. In de verklaring ontkende de club dat het om racistische leuzen zou gaan.

Inmiddels heeft Den Bosch de verklaring van de site gehaald en toegegeven de plank volledig te hebben misgeslagen met hun reactie na de wedstrijd. Op de clubwebsite schrijft FC Den Bosch spijt te hebben van hun blunder en wordt aan iedereen excuses aangeboden en in het bijzonder aan Ahmad Mendes Moreira.

"We zijn diep geschrokken naar aanleiding van de gesprekken, die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen. Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune. De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen," staat te lezen in het statement.

FC Den Bosch schrijft verder dat ze in samenspraak met alle betrokkenen op zoek gaat naar manieren om misstanden, waaraan een deel van de achterban van de Brabantse club zich schuldig heeft gemaakt, aan te pakken. In de loop van deze week zal de club met een actieplan komen.

KNVB: geen reden protocol aan te scherpen

De KNVB heeft laten weten geen reden te zien om het protocol rond discriminatie aan te scherpen. Volgens woordvoerder Jaap Paulsen van de voetbalbond heeft het optreden van scheidsrechter Laurens Gerrets zondag juist goed laten zien dat het protocol voldoet. "Dat protocol is nu perfect uitgevoerd. Het is niet iets waarvan wij het idee hebben dat het beter moet. Daar denken wij nu niet aan."

De scheidsrechter legde het spel stil nadat hij had gezien dat Mendes Moreira emotioneel was geworden door wat de Den Bosch-aanhang naar hem had geroepen. In de richtlijnen staat letterlijk dat "de scheidsrechter de wedstrijd kan stilleggen als aanhoudende spreekkoren ervoor zorgen dat de beledigde betrokkenen niet meer in staat zijn te functioneren en het sportief verloop van de wedstrijd ernstig in het geding is".
Delen: