Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Oproep aan politici: stop met polariseren en voeden racisme

24 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Rutte en Blok
De recente uitspraken van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en andere politici versterken de racistische onderstromingen in onze samenleving. Dat betogen schrijver Meredith Greer en 66 ondertekenaars van een open brief die maandag verscheen in De Volkskrant.
In die brief verzoeken onder andere Natascha van Weezel , Hans Laroes, Geert Mak, Akwasi, Lieke Marsman, Nadia Bouras en Murat Isik onze politici dringend om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Ze verzoeken de regeringsleiders te stoppen met "het inspelen op de alsmaar groeiende xenofobe en racistische angsten in onze samenleving."
"Stop met het verschuiven van de grens van het acceptabele in ons maatschappelijk debat. Stop met het voeden van de tweedeling tussen een fictief ‘wij’ en ‘zij’. De effecten hiervan op onze samenleving zijn ontwrichtend, polariserend, en hebben reële effecten op echte mensen. Op Nederlanders, die net zo normaal en gewoon zijn als alle anderen. Nederlanders die het verdienen met respect vertegenwoordigd te worden door hun regeringsleiders", staat te lezen in de oproep.
Aan het begin van de oproep zijn naast de uitspraak van Blok nog enkele andere quotes van verschillende politici verzameld om duidelijk te maken op wat voor soort teksten het gaat. Daarbij maken de schrijvers duidelijk dat het niet genoeg is voor politici om achteraf een uitspraak recht te zetten, terug te nemen of te nuanceren, omdat het kwaad dan al geschied is. " Uitspraken als deze kún je niet terugnemen. Ze zijn de wereld al in geslingerd. Ze hebben zich al genesteld en ingekapseld in onze maatschappij."
'Als het je hier niet bevalt ga je maar weg' zegt Rutte, om vervolgens te vertellen wat hem hier allemaal niet bevalt. #okeedoei
Beste @MinPres , wie zijn eigenlijk die 'gewone' Nederlanders?

Populair bij BNNVARA