Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Openbaar aanklager Decembermoordenproces eist 20 jaar cel tegen Bouterse

27 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Desi Bouterse
Een historische dag voor Suriname: de openbaar aanklager in het Decembermoordenproces heeft een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar geëist tegen de hoofdverdachte, president Desi Bouterse .
Breaking news: aanklager krijgsraad #Suriname zegt GEEN belemmering meer om strafeis te houden. BEGINT METEEN MET STRAFEIS TEGEN BOUTERSE
De openbaar aanklager Roy Elgin begon even na 14.00 uur Nederlandse tijd met het voorlezen van zijn meer dan dertig pagina's tellende requisitoir. In het 8-decemberstrafproces staan 25 verdachten terecht voor het martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Desi Bouterse. Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia aan de Surinamerivier. Het proces begon in 2007, maar in 2012 nam het parlement op initiatief van Bouterses Nationale Democratische Partij een amnestiewet aan waardoor het strafproces werd opgeschort. Deze wet werd een jaar geleden door de krijgsraad verworpen.
Historische dag in #Suriname
De aanklager meldt woensdagmiddag dat Desi Bouterse zeker wel aanwezig was in Fort Zeelandia tijdens de Decembermoorden, maar dat er geen bewijs is dat hij in december '82 zelf heeft geschoten. Volgens aanklager Elgin waren de Decembermoorden goed voorbereid, dus is er met zekerheid sprake van voorbedachte rade. Volgens getuigenverklaringen zou Bouterse onder andere slachtoffers laten opbergen. Aanklager Elgin komt tot de conclusie dat Bouterse strafbare feiten heeft gepleegd en eist een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar tegen de huidige president van Suriname. 
BREAKING!!! AANKLAGER EIST 20 JAAR CEL VOOR DESI BOUTERSE

Populair bij BNNVARA