Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Oliver Stone interviewt Poetin: ‘propaganda’, ‘flatteus’, ‘ongemakkelijk’

14 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
poetin
Geef filmmaker Oliver Stone een camera en een dictatoriaal staatshoofd en hij maakt gegarandeerd iets controversieels. Na filmportretten van Fidel Castro en Hugo Chávez is daar nu The Putin Interviews, een vierdelige documentaire waarvoor Stone twee jaar lang Poetin op de huid mocht zitten.  
Stone interviewde de Russische president Vladimir Poetin in totaal twintig uur, verspreid over twee jaren. Gespreksstof: de rol van Rusland op het wereldtoneel, de oorlogen in Oekraïne en Syrië en de Amerikaanse presidenten Bill Clinton, George Bush, Barack Obama en Donald Trump.  
Stone sympathiseerde in het verleden met dictators — noem het flirten. Zo verdedigde hij de omstreden Venezolaanse president Hugo Chávez in een interview. Deze week deed hij iets soortgelijks op de bank bij de Amerikaanse talkshowhost Stephen Colbert. Stone nam het op voor Poetin, het slachtoffer van pesterijen in de westerse media.

Doorvragen

In The Late Show with Stephen Colbert werd een clip vertoond waarin Poetin zegt dat hij zich niet bemoeit met staatsaangelegenheden buiten zijn grenzen. Stone neemt dan afscheid met: “ Thank you, sir. We’ll see you tomorrow. ”  
Colbert vraagt zijn gast: waarom vroeg je niet door?
Stone: “ You have to be polite .”
Colbert: “ But no follow up on that question? That doesn’t seem like an interview, that seems like an opportunity for him to merely propagandize .”
De anti-Amerikaanse (of pro-Russische) toon die Stone aanslaat, wordt hem als maker van The Putin Interviews verweten door critici. Slappe vragen, met fluwelen handjes aangepakt, te vriendschappelijk. 
Flatteus, maar weinig sceptisch, schrijft The New York Times.Mr. Stone is the good cop .” 
In eigen land reageerde gisteren Rusland-deskundige Helga Salemon voor de camera’s van EenVandaag . ‘Hij (Poetin - red.) heeft een vrije vloer om zijn verhaal te doen. Poetin heeft de controle op alle momenten van die documentaire.’ De leider kan, zo zegt Salemon, gemakkelijk het beeld bevestigen dat Stone op voorhand van hem schetst: een heel gewone leider, een goede leider, en de Amerikanen zijn fout. 
The Putin Interviews laat Poetin zien zoals Poetin zichzelf graag ziet,’ schrijft de Volkskrant. ‘Stone biedt ruim baan aan de visie van de Russische president. (-) Het heeft iets ongemakkelijks om een gevierd filmmaker en kritische persoonlijkheid als Stone (o.a. Platoon, Wall Street, JFK) zo serviel te zien in de nabijheid van Poetin, simpelweg verrukt over het feit dat hij diens werkkamer mag betreden.’ 
De kritiek op aangenomen partijdigheid doet Stone zelf af als ‘ American thinking ’. “ I also think these critics are premature in jumping ahead, criticizing the handling of subjects that I didn’t cover in the episodes they’ve seen .” 
Met andere woorden: gaat dat zelf zien! Vrijdag- en zaterdagavond worden de vier afleveringen van The Putin Interviews uitgezonden door National Geographic, om 22.00 Nederlandse tijd.
Meer politiek vind je hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA