Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nieuwe kabinet moet meteen aan de slag met dossier ‘Groningse gaswinning’

15 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eric Wiebes
De Raad van State heeft woensdagochtend het plan van het kabinet om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter gas per jaar te winnen afgewezen. Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken krijgt, in een proces aangespannen door lagere Groningse overheden en milieuorganisaties van de hoogste bestuursrechter een jaar de tijd om opnieuw te motiveren waarom hij deze hoeveelheid gas wil winnen. 
In april van dit jaar wilde het demissionaire kabinet de gaswinning in Groningen per oktober 2017 met 10 procent verminderen. Toenmalig minister  Henk Kamp  formuleerde deze wens op advies van de toezichthouder Staatstoezicht op de mijnen. De gaswinning in Groningen zou langzaam moeten worden afgebouwd, te beginnen met een verlaging van 24 naar 21,6 miljard kuub per jaar. Zo zou op termijn kunnen worden vastgesteld bij welke hoeveelheid aardgaswinning de veiligheid in de provincie Groningen gegarandeerd is. 
In mei van dit jaar heeft de minister (Economische Zaken) de grens van 21,6 miljard kubieke meter per jaar voor vijf jaar vastgelegd. Nu vernietigt de Raad van State zijn eerdere gaswinningsbesluiten. Onvoldoende onderbouwd, concludeert de Raad. Het is niet aanvaardbaar dat de voormalige minister de gaswinningsbesluiten voor Groningen voor vijf jaar heeft vastgelegd, terwijl niet duidelijk is waarom hij de leveringszekerheid als ondergrens hanteert, welke maatregelen mogelijk zijn om de Nederlandse gasbehoefte te beperken of bij welke hoeveelheid gaswinning het risico op aardbevingen zou afnemen.
De bestuursrechter schaart zich daarmee achter de bezwaren die (een recordaantal van) 23 bezorgde burgers en instanties indienden tegen het besluit. Tot Wiebes een beter onderbouwde beslissing heeft genomen, mag de NAM wel gas blijven winnen.
Het is volgens het regeerakkoord de bedoeling de komende vijf jaar de winning met 1,5 miljard kuub terug te schroeven. Aan die plannen verandert deze uitspraak niets. GroenLinks en de PvdA vroegen direct na het vonnis een debat aan met minister Wiebes. De angst dat de Raad van State een drastische verlaging van de gaswinning had opgelegd was niet ongegrond geweest. Vaststaat dat het nieuwe kabinet meteen aan de slag moet met deze uitspraak.

Kijk ook: 'De aardgasproblematiek in Groningen maakt veel los'

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA