Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Nieuwbouwhuis bij Schiphol? Vanaf 1 januari is klagen zinloos

  •  
18-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig-klm
Rondom Schiphol is woningnood en rondom Schiphol liggen veel ongebruikte weilanden, panden en kassen. Door geluidsoverlast voor potentiële bewoners is woningbouw er verboden — tót 1 januari.
Staatssecretaris  Sharon Dijksma heeft een afspraak gemaakt met de provincie Noord-Holland, diverse gemeenten, KLM en Schiphol om nieuwbouw rondom het vliegveld mogelijk te maken. Contracten tussen kopers en verkopers zullen vanaf 1 januari 2018 namelijk worden voorzien van harde afspraken.
Via een zogenaamd ‘kettingbeding’ kunnen verkopers van nieuwbouwwoningen de toekomstige bewoners laten instemmen met vliegtuigherrie. Zo kunnen huiseigenaren Schiphol niet belasten met extra kosten, voor bijvoorbeeld geluidsisolatie. “Klagen heeft geen zin,” schrijven de regionale kranten De Gooi- en Eemlander en Haarlems Dagblad .
In het directe verlengde van start- en landingsbanen — waar neerstortingsgevaar dreigt — mag niet gebouwd worden.

Amsterdam

De gemeente Ouder-Amstel zal tussen 2020 en 2029 zo’n 4500 woningen bouwen onder de Buitenveldertbaan. En ook in de gemeenten Zaandam, Badhoevedorp, Zwanenburg, Hoofddorp en Beverwijk zullen de komende jaren woningen verrijzen.
In totaal zullen er zo’n 300.000 nieuwe woningen worden gebouwd in de regio Amsterdam. Het merendeel zal buiten de geluidsgrenzen van Schiphol liggen.

Red de Veluwe

In de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel wordt geprotesteerd tegen vliegtuigoverlast. De komst van Lelystad Airport, en nieuwe vliegroutes, wekt de vrees voor geluidsoverlast.
Dinsdag gaf (demissionair) staatssecretaris  Sharon Dijksma  toe dat haar berekeningen van de verwachte overlast fout waren.   Actiegroep HoogOverijssel sprak van ‘ernstig rekenfouten’. Actievoerder (en nieuwslezer) Jan de Hoop sprak van ‘manipulatie’.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.