Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Vanaf 30 september terug opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Nieuw bewijs volgens Knoops einde vervolging Wilders

3 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Geert-Wilders proces Knoops
Vandaag vindt het vervolg op het hoger beroep van 25 juni jl. in de 'minder-Marokkanen'-zaak van Geert Wilders plaats. De belangrijkste kwestie is of toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten de scheiding der machten heeft geschonden door zich actief te bemoeien met de vervolging van Wilders.

Alles voor een eerlijk proces

Volgens Knoops is de zaak-Wilders niet verlopen volgens de regels van de rechtsstaat. Aan tafel bij Pauw stelde de advocaat afgelopen seizoen dat er meerdere aanwijzingen zijn voor politieke sturing door het Openbaar Ministerie en oud-minister van Justitie Ivo Opstelten. Hij vroeg het OM hem de kans te geven om alle bewijsstukken voor de inmenging van oud-minister Opstelten boven tafel te krijgen. “Mijn taak als advocaat is zorgen dat de heer Wilders zoals iedere Nederlander een eerlijk proces krijgt.”
In zijn gesprek bij Pauw was Knoops gebrand de waarheid boven tafel te krijgen. Inmiddels heeft hij de kans gekregen meer onderzoek te doen. Vanochtend pleitte hij dan ook voor een einde van het hoger beroep. De vervolging van Geert Wilders moet stoppen, volgens de advocaat. Blijkbaar is er een omslag geweest in de zaak, maar wat daar inhoudelijk precies aan ten grondslag ligt, is nog niet duidelijk. Wel maakt Knoops bekend dat zich onder zijn nieuwe bewijsstukken onder andere een ambtelijke nota en verschillende e-mails over de zaak bevinden. Als blijkt dat het OM via deze bewijsstukken inhoudelijk over de strafzaak heeft gesproken, zou dit een schending van de scheiding der machten zijn. De vraag is of de ontwikkelingen van vanochtend de waarheid volgens Knoops voldoende aan het licht hebben gebracht.
Namens het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert ook minister Grapperhaus vandaag op de zaak. Hij stelt dat het overleg met minister Opstelten plaatsvond nadat het besluit tot de vervolging van de heer Wilders werd genomen. Dit betreft een periodiek regulier overleg, wat valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid.
De komende weken staan verschillende zittingen op de planning, waarna het OM op 11 oktober een uitspraak zal doen. Als het aan advocaat Knoops ligt, is het einde van de zaak tegen Wilders in zicht.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's