Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Nederlanders geven hun leven gemiddeld bijna een 8

  •  
12-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kim Putters
Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, presenteerde maandag het rapport ‘De Sociale Staat van Nederland’. We geven ons leven bijna een 8, maar de verschillen tussen Nederlanders nemen ook toe.

Onze gasten geven hun leven een hoog gelukscijfer. Gordon geeft een ‘dikke acht’. Paulien Cornelisse overtreft hem met een 9,5. “Ik zou het belachelijk vinden als ik minder zou geven. Ik ben gezond, ik heb een   leuk gezin en ik heb leuk werk.” Jeroen bestempelt zijn leven met een cijfer tussen de 8,5 en een 9.Hoewel de economie van ons land bloeit, gaat het niet met iedereen goed. Over het algemeen blijft de leefsituatie en levenstevredenheid van mensen met een lagere opleiding of een lager inkomen achter bij die van mensen met een hogere opleiding of hoger inkomen. “Er zitten met name lagere gelukscijfers bij mensen met een lager inkomen. Dat is een flinke groep mensen”, zegt Putters.

Verschillen tussen hoger en lager opgeleiden komen ook terug in de stemming over het land, het sociale vertrouwen en vertrouwen en betrokkenheid bij de politiek. Hoger opgeleiden zijn optimistischer over het land dan lager opgeleiden. Zo vindt 62 procent van de hoger opgeleiden dat het de goede kant op gaat in Nederland, tegenover 47 procent van de middelbaar opgeleiden en 40 procent van de lager opgeleiden.

Benieuwd naar meer cijfers uit het rapport ‘De Sociale Staat van Nederland’? Je vindt het rapport hier!

Klik hier voor meer nieuws van Pauw!