Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nederlander vast in Turkije vanwege beledigen Erdogan

31 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Recep Tayyip Erdogan
Een Turkse Nederlander is in Turkije gearresteerd op verdenking van belediging van de president Recep Tayyip Erdogan. Dat is bevestigd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maandagochtend.
Dagblad Trouw meldt dat de man vorige week onmiddellijk bij aankomst op het vliegveld van Istanbul is opgepakt. De man zou Erdogan op social media een dief en een dictator hebben genoemd. Hij zou zich ook kritisch hebben uitgelaten over de politieke situatie in het land.
De echtgenote en de kinderen van de man werden ook opgepakt. Zij werden daarna meteen weer vrijgelaten op het vliegveld. De man heeft vastgezeten voor verhoor en is in de loop van vorige week weer vrijgelaten, maar mag Turkije niet verlaten. Het ministerie kreeg afgelopen vrijdag een anonieme melding over de arrestatie en zegt de identiteit van de man nog niet te kennen.
Het gezin besloot in Turkije te blijven om vakantie te vieren. Vrijdag kreeg de man te horen dat hij het land niet uit mag tot zijn proces. Hij lichtte vervolgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in.
Het is goed mogelijk dat de Turkse autoriteiten op de hoogte zijn gesteld door de beruchte kliklijn, waarop aanhangers van Erdogan Turken kunnen aangeven die kritisch zijn op de president, zijn beleid en Turkije. Het is overigens niet de eerste keer dat er Nederlanders van Turkse komaf worden aangehouden in Turkije. In april liet minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking weten dat er ongeveer twintig Turkse Nederlanders Turkije niet konden verlaten en consulaire bij stand hadden gevraagd.
In april 2016 werd columniste Ebru Umar aangehouden vanwege tweets over Erdogan toen ze in haar Turkse vakantiehuis was. Nadat ze was vrijgelaten kreeg ze ook landarrest en mocht ze twee weken Turkije niet uit.Ebru Umarvrijgelaten kreeg ze ook landarresttwee weken Turkije niet uit.

Gülen

Tijdens het verhoor met de man werd hem meerdere malen gevraagd of hij aanhanger is van de Gülenbeweging. De beweging van de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen, wordt door Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van 15 juli vorig jaar.
De Turkse regering wil dat de Verenigde Staten, waar Gülen verblijft, de prediker uitlevert. Na de coup werd in Turkije op grote schaal jacht gemaakt op aanhangers van Gülen. Tienduizenden verdachten werden ontslagen of gearresteerd.

Populair bij BNNVARA