Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

‘Nederland verdient een nationaal slavernijmuseum’

10 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
slavernijmuseumB
Vlak voor het weekend vroegen we onze lezers of Nederland een nationaal slavernijmuseum verdient. Het antwoord is niet unaniem, maar is opvallend eensgezind.
93 procent van de ruim 1700 deelnemers aan de poll stemde ‘ja’. Vorige week pleitten  Volkskrant -publicist Harriët Duurvoort en Antoin Deul (directeur van het nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) voor een museum, zoals ook de steden Liverpool en Washington die hebben, waarin de Nederlandse slavernijngeschiedenis herdacht wordt.
De aanleiding voor hun betogen was het jaarlijkse Surinaamse feest Ketikoti, waarop de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Moet dit geen nationale feestdag worden, zoals Bevrijdingsdag, werd er rondom die feestdag gevraagd. Nee, vond commentator Sander van Walsum in  de Volkskrant.  Daarvoor zou het draagvlak niet breed genoeg zijn.
Het draagvlak voor een slavernijmuseum lijkt, op basis van deze stemmen, in elk geval breed genoeg.
slavernijmuseum poll

Meer over:

, ,