NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nederland in oorlog? Bij onze krijgsmacht verwachten ze van wel

22 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
middendorp-krijgsmacht-kijken-ziel
Heeft u weleens iemand gedood? Hoe weerbaar is Nederland? Ligt ons een oorlog te wachten? Coen Verbraak probeerde gisteren door te dringen tot de psyche van onze militairen. Zij vormen een mooi portret van ons defensie-apparaat, en schetsen een onheilspellend toekomstbeeld.

Afgekalfd en uitgehold

Van 200 F16’s naar 60, van 14 mijnenjagers naar 4 en van 900 tanks naar nul: door bezuinigingen van het ministerie van Defensie is de Nederlandse krijgsmacht enorm afgekalfd. En uitgehold.  
Tom Middendorp , Commandant der Strijdkrachten, windt er geen doekjes om: “Een groot deel van de voertuigen was niet inzetbaar omdat er geen reservedelen waren, een deel van de oefeningen kon niet worden gedaan omdat er geen geld was om te oefenen, of omdat er geen munitie was.”
De militaire gereedheid raakt erdoor in het geding, zo vertelt Middendorp: “We kunnen ons grondgebied prima verdedigen, maar niet zelf.” Hij laat doorschemeren tevreden te zijn met het Europese verband waarin Nederland militair samenwerkt.

Verhard en versneld

De geïnterviewde militairen — werkzaam bij de landmacht, de luchtmacht en de marine — omschrijven in Kijken in de Ziel  een veranderende wereld. De onvoorspelbaarheid van president Trump, de dictatoriale trekjes van Poetin, oorlog in het Midden-Oosten, conflict in Noord-Afrika: er ligt een klem om Europa heen. “Het verhardt en het versnelt,” stelt Middendorp.
De grootste bedreiging van de wereldvrede, volgens de Commandant der Strijdkrachten? “Enerzijds grondstoffen die opdrogen, waardoor je tekorten krijgt, anderzijds overbevolking. Klimaatverandering speelt daar ook wel een rol in.”

Oorlog

Met enige aarzeling, maar met onheilspellende overtuiging, vertelt een aantal van de geïnterviewden te vrezen voor een oorlog waar Nederland bij is. Luitenant Sander Kool:   “Of het echt op Nederlands grondgebied is, dat weet ik niet. Wel iets waar Nederland betrokken bij zou zijn.” Marine-officier Pieterbas Peters: “Ik hoop het niet, maar ik denk het wel. Een heropleving van de conflicten in het Midden-Oosten, waar we in elk geval economisch bij betrokken worden. Een confrontatie met Rusland vind ik niet zo onplausibel.”
Die eventuele oorlog zou een andere vorm hebben dan wij nu kennen. Denk aan een grootse cyberaanval of een terroristische aanslag. Jarst de Jong, groepsoudste Korps Mariniers:   “Als ik ’s ochtends op Utrecht op het station sta, ben ik blij dat ik rond zes uur op het station sta, dan is het nog relatief rustig. Sta ik er om negen uur, dan denk ik wel: ik wil hier zo snel mogelijk vandaan.”
De hele aflevering  Kijken in de Ziel,  waarin ook de herinvoering van de dienstplicht en de psychische gevolgen van oorlog aan bod komen,   bekijk je achter deze link .

Meer over:

, , ,