Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

NAVO-top: Trump valt Duitsland aan; Merkel slaat terug

  •  
10-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Trump NAVO
De NAVO-top woensdagmiddag in Brussel is het podium voor een hoop spanningen. NAVO-voorzitter Jens Stoltenberg en president Donald Trump spraken elkaar voorafgaand aan de NAVO-top. De twee voerden een discussie over de omstreden gasleiding van Rusland naar Duitsland. De video van het diner ging viral.
De regeringsleiders dineerden in het Jubelparkmuseum . De ministers hebben aparte werkdiners: Minister Blok is bij een diner waar met Irak, Tunesië en Jordanië wordt gesproken over terrorismebestrijding en over de ontwikkelingen aan de zuidflank van het bondgenootschap.  Minister Bijleveld is bij een diner over het verbeteren van de militaire mobiliteit.
NAVO-voorzitter Jens Stoltenberg en president Donald Trump spraken elkaar voorafgaand aan de NAVO-top. De twee voerden een discussie over de omstreden gasleiding van Rusland naar Duitsland.
Dat begint gezellig, op de NAVO-top. pic.twitter.com/zlf6vXz3bE

Trump haalt uit naar Duitsland

Het is de Amerikaanse leider een doorn in het oog dat de Europese landen te weinig geld in defensie steken. Met name Duitsland moest het ontgelden bij Trump, omdat de Duitsers wel bereid zijn veel geld te steken in een gasdeal met Rusland, maar niet aan de verdediging van de NAVO-landen. De Amerikaanse president hekelt die keuze: "De Duitsers betalen de Russen miljarden voor het gas, en tegelijk moeten wij Duitsland beschermen tegen Rusland? Dit is ongepast, vindt u niet?"

Angela Merkel: "Blij dat we onze eigen keuzes kunnen maken"

Merkel zei bij haar uitkomst in Brussel te reken op een controversiële discussie. Volgens de bondskanselier doet Duitsland veel voor de NAVO. Ze reageerde op Trump met de volgende woorden: " Ik heb zelf een deel van Duitsland meegemaakt onder Sovjet Unie-bewind en ik ben erg blij dat we vandaag in vrijheid verenigd zijn in de Bondsrepubliek Duitsland en dat we ons eigen beleid kunnen bepalen en onze eigen keuzes kunnen maken."
Premier Rutte is in de bres gesprongen voor zijn Duitse collega: " Het is geen probleem dat Europa afhankelijk is van Russisch gas. Als je er maar goede afspraken over maakt", aldus de Nederlander. Dat de Duitsers Russisch gas importeren is een commercieel project, geen politiek. Nederland steunt de oosterburen hier volledig in, vertelde de Rutte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.