Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De natuurdocumentaire als noodklok voor klimaatverandering

  •  
13-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Afb blue planet
Vanaf 28 december is  Blue Planet II  te zien op NPO 1. Dit vervolg op het gelauwerde eerste deel uit 2001, neemt bioloog  Sir David Attenborough de kijker mee onder de zeespiegel. We kunnen rekenen op adembenemende beelden. En op een kritische noot.
Blue Planet II  was een enorm project. Ruim vier jaar werden er besteed aan de productie. De kersen op de taart: muziek van componist Hans Zimmer en Radiohead, en de goddelijke stem van David Attenborough.
Blue Planet II  heeft een prangende boodschap. De wereldzeeën, de habitat van negentig procent van al het leven op aarde, raakt verwoest. Terwijl de kijker op haast hypnotische wijze wordt rondgeleid door de oceanen, laat de serie niet onvermeld dat deze beelden eindig zijn. Denk aan de ‘plasticsoep’, maar ook de vervuiling van zeewater met verontreinigd afvalwater.

IJsbeer

Critici van natuurseries veroordelen die mooie natuurbeelden weleens. De mooie plaatjes leiden mensen af van de werkelijke problemen.  Blue Planet  II  doet het tegendeel, als we de recensies mogen geloven. (In Engeland is de BBC-serie al uitgezonden.)
Een ander voorbeeld van de natuurdocumentaire als noodklok voor klimaatverandering, is de video die afgelopen weekend rondging op het internet: die van een uitgemergelde ijsbeer die met zijn laatste krachten op zoek is naar eten. De maker van deze video,  Paul Nicklen , wilde illustreren wat wetenschappers precies bedoelen als ze zeggen dat een dier uitsterft.

De stem van god

Wat  Blue Planet (II)  onderscheidt van de gemiddelde natuurfilm, is de aanwezigheid van Attenborough.  The Guardian  schrijft over de kracht van ‘de stem van god’. “In een tijd waarin de expert wordt geminacht, nepnieuws welig tiert en presidenten hun beleid dicteren per tweet, is hij (Attenborough) een heilige aanwezigheid, een reddende genade.”
Afijn. Laten we toch genieten van die prachtige beelden.
Sir David Attenborough communiceert met wolven:
Of hij schept een band met baby gorilla's:
De kracht van een goede voice-over:
Het uithoudingsvermogen van de mens tegenover dat van dieren: