Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nabellen met... Suse van Kleef

14 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Suse van Kleef
NOS-correspondent Suse van Kleef sprak bij PAUW over het conceptakkoord voor de Brexit, de 70e verjaardag van prins Charles én het Nederlandse damesvoetbal.

Je vloog van Londen naar Amsterdam en weer terug om verslag te kunnen doen bij PAUW. Dat klinkt hectisch.

"Ik vloog gisteren aan het einde van de middag naar Nederland en ging vanochtend weer terug. Mijn vriendinnen waren zo flexibel om gisterenavond even langs te komen bij de uitzending, zodat ik hen ook nog even kon zien. Dat konden we mooi combineren. Vandaag is een drukke Brexitdag, dus ik moet weer in het Verenigd Koninkrijk zijn om verslag te kunnen doen voor de NOS. Net was ik bij Radio 2 en ondertussen moet ik het nieuws natuurlijk bijhouden. Dan zit je wel op heel veel schaakborden tegelijk te schaken."

Is het laat geworden gisteren?

"Ik heb nog wel even wat gedronken na de uitzending. Mijn vriendinnen kwamen langs, dat was gezellig."

Wat zijn de gevolgen voor Nederland als het conceptakkoord wordt goedgekeurd?

"Als deze deal er doorheen komt, is er in ieder geval tot 31 december 2020 voor Nederland weinig verandering. Tot die tijd is er een transitieperiode. Alles blijft dan hetzelfde, behalve dat het Verenigd Koninkrijk niet meer mag meebeslissen over EU-wetten. Tijdens die transitieperiode wordt er gepraat onder de toekomstige situatie. Wat dan de handelsregels worden, moet allemaal nog besproken worden."

De Britse premier May hoopt natuurlijk dat haar ministers vandaag instemmen met het voorlopige brexit-akkoord tijdens het kabinetsberaad.

"Het kabinetsberaad wordt moeizaam denk ik. Ze hebben er drie uur voor ingepland. Dat is best flink. May heeft zich de afgelopen uren enorm ingezet om alle kabinetsleden op een lijn te krijgen. Ze heeft ze één voor één laten langskomen bij de ambtswoning. May heeft waarschijnlijk gezegd dat de ministers voor het conceptakkoord moeten zijn, omdat er anders waarschijnlijk geen deal komt. Ze probeert de druk op haar eigen kabinet te verhogen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er ministers zijn die het niet goedkeuren. Die zullen dan opstappen."

Verwacht je dat dat gaat gebeuren?

"Dat is heel moeilijk om te zeggen. Er staat een enorme druk op de ministers. Als ze nu opstappen, ontstaat er een regeringscrisis. Ondertussen blijft de Brexitklok heel hard tikken. Er moeten nu beslissingen worden genomen. Er zijn een paar uitgesproken Brexiteers die heel kritisch zijn over het huidige conceptakkoord. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren vanmiddag."

Wat vond je verder van de uitzending?

"Leuk en gevarieerd. Ik mocht nog even over iets praten dat heel dicht bij m'n hart ligt: vrouwenvoetbal. Daar praat ik nooit over voor m'n werk, maar ik volg het wel intensief. Leuk om daar ook eens over te praten."

Zijn er nog dingen die je niet gezegd hebt, maar nog had willen vertellen?

"Ik had het nog wel even willen hebben over de kansen van het dameselftal op het WK. Als regerend Europees kampioen zijn ze titelkandidaat bij het WK. Het kan een hele mooie zomer worden. Het zou in ieder geval mooi zijn als heel veel Nederlanders naar Frankrijk reizen om te gaan kijken."

Wil je de hele uitzending terugkijken? Klik hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA