Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Vanaf 30 september terug opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Nabellen met... Harm Edens

30 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Harm Edens
Het klimaat is onder de aandacht als nooit tevoren. Presentator Harm Edens is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en zet zich al jaren in voor een duurzame toekomst van de aarde en gidst ons door de wereld van planeetvriendelijke initiatieven. Aan tafel bij PAUW presenteerde hij er een paar en we lieten wat confronterende beelden zien.

Je werd door Jeroen “klimaatdrammer” genoemd. Voel je dat ook een beetje zo?

Ik krijg wel heel veel reacties. Maar niet alleen maar negatieve, ook juist heel veel positieve reacties. Mensen die vinden het goed dat ik het doe, die vinden zelf ook het klimaat en onze planeet heel belangrijk en die willen zelf ook hun steentje daaraan bijdragen.
Maar ik kan ook wel ontzettend drammen, ja. Bij BNR Nieuwsradio dring ik er al heel lang op aan dat ze afval moeten gaan scheiden in de kantine, maar daar wordt niet naar mij geluisterd. Misschien dat ik daar binnenkort 30 kubieke meter afval ga storten ofzo, wellicht luisteren ze dan wel.

Kijk je naar de reacties die je krijgt op Twitter?

Nou ja, dat je commentaar krijgt op Twitter hou je toch altijd. Maar ik kijk zeker ja. Ik zag bijvoorbeeld de reacties dat die arctische walrussen werden opgejaagd door ijsberen en dat ze daardoor van die rotsen vielen. Dat zou inderdaad zo kunnen zijn, maar het neemt niet weg dat er problemen zijn die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde. De wereld verandert, er zijn grote problemen. Ik ben vandaag alweer aan het draaien voor National Geographic voor een item over plastic vervuiling. Het zijn allemaal belangrijke thema's.

Dat filmpje van de arctische walrussen hakte er wel in. Moeten er vaker dit soort beelden worden vertoond zodat mensen gaan inzien hoe erg de situatie is?

Er moet een balans zijn, want als je te veel negativiteit laat zien dan gaat dat op een gegeven moment afstompen. Dus soms is het wel nodig dat je wat laat zien.  Klimaatjournalist  Bernice Notenboom, die met allemaal CEO's uit de financiële sector naar Spitsbergen gaat zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe de situatie is. Dat vindt ik fantastisch, dat is geweldig. Dat soort dingen moet je doen. Maar je moet ook de mooie dingen laten zien, want alleen maar nare beelden dat werkt ook niet. Balans is belangrijk.
Ik probeer het altijd met humor te doen. Dat is hopelijk mijn voordeel. Ik doe dit werk al twintig jaar en heb inmiddels best wel kennis van zaken. Niet iedereen verwacht dat bij mij, want soms krijg ik nog verbaasde reacties. Dan zeggen mensen: 'goh, wat zit jij goed in de materie.'

Kijk hier het gesprek met Harm terug:
Sfeerbeeld BNNVARA programma's