Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Nabellen met... Frits Wester

9 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Frits Wester
Wat heeft Alexander Pechtold bereikt en hoe gaat het nu verder met D66? PAUW vroeg het aan de politiek commentatoren Wouter de Winther, Rutger Castricum, Peter Kee en Frits Wester. Met die laatste belden we een dag later nog even na.
Het is niet Jan Paternotte geworden, zoals je zelf zei gisteravond, maar de nieuwe fractieleider van D66 is Rob Jetten
Ik vind het gewaagd, maar wel een spannende keuze. Ik had zelf verwacht dat D66 hem nog even zou sparen. Hij heeft talent, onmiskenbaar. Maar toch dacht ik dat ze hem zichzelf nog even zouden laten doorontwikkelen.

Veel vragen vandaag gingen over zijn leeftijd. Ondanks dat hij pas 31 jaar is, heeft de partij veel vertrouwen in Jetten. Hij werd unaniem verkozen

Jetten komt natuurlijk uit Nijmegen, waar hij fractievoorzitter van de Gemeenteraad was. En hij heeft ruim een jaar in de Tweede Kamer gezeten. Met hem hebben ze niet gekozen voor een tussenpaus. Hij is een jong talent, maar nu moet hij zich snel gaan laten zien. Er komen straks vanzelf weer nieuwe verkiezingen en dan wordt het afwachten hoe dat gaat. Hij moet zich de komende tijd doen gelden. Niet alleen in oppositie tot andere partijen, maar ook in de coalitie. 
De grote vragen zijn hoe hij het komende half jaar door gaat komen en wat de effecten worden van de keuze voor hem als partijleider. Er komen straks belangrijke Provinciale Statenverkiezingen aan (maart 2019), dus dan gaan we zien wat dat oplevert.

Je zei gisteravond dat Geert Wilders op zoek moet naar een nieuw target. Kan Jetten dat zijn?

Dat moeten we ook gaan afwachten, hoe hij het daar in die arena van gaat afbrengen. Hij heeft in ieder geval veel talent.

Dan nog even over de uitzending. Hoe vond je het om aan tafel te zitten met drie andere politieke duiders?

Altijd leuk. We zien elkaar natuurlijk regelmatig op het Binnenhof. We moeten alleen wel oppassen dat we niet vier mannetjes op de apenrots worden. Maar het was hartstikke leuk om het met elkaar over politiek te kunnen praten en te horen hoe je collega's ergens naar kijken en wat ze erover te vertellen hebben. Het is ook goed om dingen ook vanuit een andere invalshoek te bekijken.

En is het nog laat geworden?

Ja, ik heb nog wel lang met Jeroen nagepraat. Het was erg gezellig.

Dankjewel Frits!

Oké, tot later.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's