Pauw

Nabellen met... Chris Verlaan

  •  
27-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
20181126-pauw-chrisverlaan_2
Cabaretier Chris Verlaan heeft de 53e editie van het Cameretten Festival in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam gewonnen. Verlaan won zowel de juryprijs als de publieksprijs. De jury vindt het knap hoe hij zijn autisme heeft verwerkt in Man in de Maak. Zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid en hij wisselt mooi af tussen verhaal en liedjes. Er zitten in het programma veel slimme vondsten en woordgrapjes. 

Storen we?

“Nee hoor. Ik ben op m’n werk, maar dat is geen probleem.”

Diverse grootheden wonnen ooit Cameretten, zoals Theo Maassen en Brigitte Kaandorp. Hoe voelt het om nu in dat rijtje te staan?

“Dat is nog heel onwerkelijk. Het blijft nu altijd staan. Ik sta nog helemaal aan het begin. Het moet nog blijken of ik ook zo’n naam ben, maar ik heb wel gewonnen. Dat besef ik nog steeds niet echt heel goed.”

Hoe vond je het gisteren in de uitzending?

“Spannend. Ik was erg nerveus, merkte ik. Het was wel leuk en goed dat ik het gedaan heb. Ik vond het ook best confronterend, doordat er mensen om je heen zitten. Ook achter je, dat vind ik zelf altijd een beetje lastig. Normaal wacht ik even als mensen achter me lopen of fietsen. Ik lette er ook op wat de cameramensen tegen elkaar zeiden. En af en toe zaten de glamourdames te kletsen. Toen dacht ik: dat hoor je toch in de uitzending? Dat gaat dan malen in m’n hoofd. Ik dacht: je moet stil zijn, anders hoor je het op tv.”

Is je autisme op dit moment meer een zegen dan een vloek?

“Het negatieve overheerst een beetje, maar ik zie het zeker als een zegen dat ik zover ben gekomen. Dat zijn wel de positieve en creatieve kanten ervan. Die voeren wel een beetje de boventoon. Dat ik gisteren zo gespannen in een uitzending zit, is de andere kant. Je kon op tv wel zien dat ik nerveus was. Maar ik heb wel het verhaal kunnen vertellen dat ik wilde vertellen.”

Heb je veel reacties gekregen op je optreden bij PAUW?

“Ik had wel wat berichtjes op m’n telefoon. Op Twitter zag ik ook een paar mooie berichten van mensen die het mooi vonden. Wel heel bemoedigend ofzo.”

Is het laat geworden?

“We hebben een drankje gedaan met Rick van de redactie. Toen ben ik om half 1 naar huis gegaan. Ik heb wat kleins gegeten, mijn stukje teruggekeken en toen ben ik om 2 uur gaan slapen.”

Zijn er nog dingen die je wilde vertellen waar in de uitzending geen tijd meer voor was?

“Het leek misschien of ik niet echt blij was doordat ik gespannen was, maar dat was wel echt zo.”

Heb je nog tips voor mensen die volgend jaar mee willen doen aan het Cameretten Festival?

“Probeer er vooral veel van te genieten, want het gaat snel voorbij. Het is een soort roes. Het verbaast me hoe snel het is gegaan. Een beetje cliché misschien, maar probeer er wel bij stil te staan dat je met het mooiste cabaretfestival bezig bent.”
Delen: