Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Na lang wachten, is-ie daar dan: de Nobelprijs-speech van Bob Dylan

5 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
dylan
In oktober vorig jaar won Bob Dylan de 109de Nobelprijs voor de Literatuur. Een omstreden besluit, omdat Dylan in de eerste plaats een muzikant is.
De prijs werd aan Dylan toebedeeld door het Zweedse comité van de Nobelprijs voor het “creëren van zijn poëtische expressies binnen de Amerikaanse muziekgeschiedenis”. Al stuitte de toekenning toch op enige weerstand, die in 1996 door schrijver Harry Mulisch in de Volkskrant  werd verwoord als: ‘Als je de Nobelprijs wilt devalueren moet je ‘m aan Dylan geven. Dan is het gebeurd met die prijs. Zo is het toch? Hij maakt aardige liedjes, maar het is de inhoud die telt en Dylan is wat dat betreft niet goed genoeg.’
Toch won Dylan 'm.
Maar het duurde lang voordat de meester van zich lieten horen. Twee weken hield hij een radiostilte. Het comité van de Nobelprijs vond dat nogal arrogant. Hij kreeg de gelegenheid om binnen zes maanden tijd een toespraak te schrijven om de winst (plus €819.000 prijzengeld) te verzilveren.
De speech is geschreven: een prachtig, door Dylan zelf voorgedragen essay over de verhouding tussen (zijn) muziek en (zijn) literatuur. Muzikant  Lucky Fonz III - studeerde af als literatuurwetenschapper op Dylan - verdedigde in oktober in onze uitzending al de literaire vaardigheden van Dylan; zanger of niet.
Sara Danius van de Zweedse academie bejubelt de speech van Dylan:
The speech is extraordinary and, as one might expect, eloquent. Now that the lecture has been delivered, the Dylan adventure is coming to a close .”
Oordeel vooral zelf. (Het is de 27 minuten waard.)
Meer culturele nieuwswaardigheden en achtergronden? Klik hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA