Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Mozart verwaarloosde zijn vader, en meer onthullingen uit brieven van de grote componisten

7 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
mozart
Mozart verwaarloosde het contact met zijn vader, Van Beethoven zat vaak om schrijfgerei verlegen en Verdi werd er ten onrechte van beschuldigd zijn sopraan ondermaats te vinden. In New York gaan 15 juni brieven en composities van ’s werelds beroemdste klassieke componisten onder de hamer. Ze geven een mooi inkijkje in hun grillen en alledaagse beslommeringen.
Geen kaarsrechte gespellingcheckte zinnen in een steriel Word-document, maar een vaal en priegelig handschrift en geklieder met inkt. De bibliothecaris van de Metropolitan Opera in New York, Robert Sutherland, schat de bewaarde correspondentie op hoge waarde. “ You don’t have the luxury of reformatting the way we do in the computer age .” Dichter bij bij het moment waarop de grootste klassieke stukken werden bedacht, kom je als liefhebber niet.
Veilingmeester The Christie’s doet allerlei papierwerk van de hand, waaronder een manuscript van een stokdove Beethoven, onder de inktspetters en deels onleesbaar - het overblijfsel van een geagiteerde geest aan het werk.
Ook verkrijgbaar: een brief die de jonge Mozart schreef in Wenen, waar hij met de dag beroemder werd, aan zijn vader. “ You must forgive me if I don’t write very much, but it is impossible to find time to do so.” “Well, haven’t I enough to do? I don’t think in this way I can possibly get out of practice .” In de afgelopen twintig jaar zijn slechts twee van zulke brieven van Mozart geveild.
Ook aardig: een opgewekt verzoek van Van Beethoven aan zijn goede vriend om meer pennen (‘ Kindly pluck some feathers out of yourself, and put them on us ’) en Guiseppe Verdi’s brief aan de Italiaanse sopraan Romilda, waarin hij de beschuldigingen tegenspreekt dat hij haar hemeltergend slecht vond in zijn opera  Otello.
Op de veiling van ‘ The Metropolitan Opera Guild Collection ’ worden prijzen verwacht van 100.000 tot 200.000 dollar.
Meer cultureel nieuws vind je hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA