Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Vandaag zijn de Britse verkiezingen: de kranten trekken ten strijde

7 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
media
De hoeders van de Britse democratie trekken ten strijde. De Britse tabloidkrant Daily Mail wijdt vandaag 13 pagina's aan Labour, ‘apologeten van de terreur’. The Guardian en andere dagbladen bekenden vorige week al kleur.

Daily Mail

De Britse tabloidkrant neemt het in een hoofdredactioneel commentaar op voor de Conservatieve Partij van premier Theresa May. Labour moet het ontgelden.
“De onvermijdelijke waarheid is dat Labour en zijn medestanders een boterham hebben verdiend met het opleuken van ieder die ons land haat, terwijl ze de politie en veiligheidsdiensten weghoonden en anti-terreurmaatregelen maar bleven bestrijden en bestrijden.”
Op de voorpagina zijn drie Labour-kopstukken (Jeremy Corbyn, Diane Abbott en John McDonnell) afgebeeld boven de koeienletters: “ Apologists for terror .”

The Sun

Die andere Britse tabloid,  The Sun , kwam vandaag met een coververhaal onder de kop ‘Jezza’s jihad-kameraden’. (Jezza is de bijnaam van Labour-kopstuk Jeremy Corbyn.)
The Sun  schrijft in het hoofdredactioneel commentaar dat de planeet in ‘wereldwijde slappe lach’ vervalt als Corbyn premier wordt. 
“De Sovjet-Unie is uiteengevallen, de Berlijnse muur is neergehaald en bijna elk radicaal-links regime wereldwijd is verwoest. Het zou de grootste fout zijn die ons land ooit gemaakt heeft, als we hier zo’n nieuw regime tot stand brengen.”
The Sun  schaart zich net als  The Daily Mail  achter de conservatieven.

The Guardian

Kwaliteitskrant The Guardian  schaarde zich een week geleden achter Labour en keerde zich tegen de Conservatie Partij, de Tories. De krant verwijt de Tories voornamelijk dat ze een presidentiële wedstrijd hebben gehouden in campagnetijd. “Eén die draaide om persoonlijkheden en niet om beleid.” Anders verwoord: 
“Onze wens is een Labour-regering, maar onze prioriteit is om de Conversatieven tegen te houden.”

The Financial Times

Zakenkrant The Financial Times  vuurt , net als de  Sun  en  Mail,  op Corbyn en zijn trawanten bij Labour:
“Hij is een pacifistisch relikwie uit de jaren zeventig zonder grip op economische kwesties. Het is geen toeval dat de komst van meneer Corbyn en zijn radicaal-linkse handlangers in de gangbare politiek samenvalt met een opleving van antisemitisme en vrouwenhaat. Het team van Labour is niet geschikt voor een regering, laat staan voor de gevoelige Brexit-onderhandelingen.”

The Economist

Weekblad The Economist  bekende eveneens kleur. De voorkeursstem van de redactie gaat uit naar de progressieve Liberal Democrats. De onderbouwing in het eigen commentaar:
“Geen partij slaagt met vlag en wimpel. De partij die het hoogst scoort is de Liberal Democrats. De Brexit is de voornaamste uitdaging van de nieuwe regering en de Liberal Democrats willen zowel onderdeel uitmaken van de interne markt als van het vrije handelsverkeer. Ze zijn eerlijker dan de Tories over het belang van belastingverhoging voor de publieke sector, en willen de lasten gelijk verdelen, in tegenstelling tot de Labour Party, die wil leunen op de grootverdieners.”
Morgen gaan de Britten naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen.
Meer politiek vind je hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA