Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

‘Minister Hennis heeft eerder beloofd op te treden. Dat is niet gebeurd’

29 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hennis
De dood van twee militairen in Mali had voorkomen kunnen worden. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De ogen zijn gericht op de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij zegt niet te willen aftreden. SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat de minister ‘redelijk ongeloofwaardig geworden’ is.
Een mortiergranaat komt op 6 juli 2016 voortijdig tot ontploffing in de mortierbuis. De granaat was verouderd, had in de zon gelegen, in een vochtige container en was niet aan een kwaliteitstoets onderworpen na verscheping naar Afghanistan, en terug naar Mali. Militairen  Henry  Hoving  en Kevin Roggeveld  overlijden, een derde raakt zwaargewond door rondvliegende metaalscherven.
Het rapport van de OVV is keihard. De munitieveiligheid en de acute medische zorg voor de gewonde militair waren niet op orde. Minister Hennis zegt niet te willen aftreden, maar optreden. Een uitspraak bekend van partijgenoten Mark Rutte, Rita Verdonk, Ivo Opstelten en Fred Teeven.
“Dit is niet het eerste rapport,” zei Karabulut donderdag in onze uitzending. Ze wijst op eerdere incidenten bij Defensie. “Ze heeft eerder beloofd: ik ga optreden. Dat is dus niet gebeurd.”

Helikoptercrash: ‘technisch falen’

Op 17 maart 2015 kwamen twee piloten om tijdens een schietoefening. De Apache-helikopter waarin kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger vlogen, stortte neer door technisch falen dat ‘zo was ernstig dat het voor de bemanningsleden onmogelijk was het toestel nog veilig te besturen’.

Beschoten schietinstructeur: ‘onprofessioneel’

Op 22 maart 2016 oefenden Nederlandse commando’s op een schietbaan in Ossendrecht. De cursisten schoten met scherp en een instructeur in opleiding werd dodelijk geraakt. 
De OVV onderzocht het incident, en concludeerde : Ondanks de bestaande veiligheidsvoorschriften is de leiding van Defensie niet op professionele wijze omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel. Diverse veiligheidsbarrières hebben niet gefunctioneerd, waardoor de schietoefening een fatale afloop kreeg.”

Verlenging

Kamerlid Karabulut vindt dat de minister veel uit te leggen heeft. “Het gaat keer op keer mis. De interne organisatie is niet op orde.”
Daarnaast hekelt ze een besluit de minister dit jaar nam. “Het besluit om de missie naar Mali voor een jaar te verlengen.”

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA