Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Minder agressie tegen politieagenten dankzij bodycams

24 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Politie_Nederland_nieuw_uniform
Het gebruik van bodycams leidt tot minder agressie en geweld tegen agenten. Mensen gedragen zich beter en politiemensen voelen zich veiliger, blijkt uit onderzoek dat woensdag naar buiten kwam. 
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde afgelopen week al aan dat er meer draagbare camera's ingezet gaan worden en nu maakt de politie bekend dat er 2000 bodycams worden aangeschaft voor de agenten die op straat hun werk doen.
In het buitenland worden bodycams al langere tijd gedragen door agenten, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten (VS).  We hebben wat van die beelden op een rijtje gezet. Op YouTube zijn vele filmpjes te vinden van, met name, Amerikaanse agenten. 
Het werk van de politie wordt dankzij dit soort camera's een stuk transparanter. Ze laten ook zien waar agenten dagelijks mee te maken krijgen en dat zijn vaak geen fraaie momenten. Grof geweld en scheldpartijen zijn geen uitzonderingen.
Dus pas op: de beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren.

Agent ontslagen door eigen beelden

Soms kunnen bodycams nadelig uitpakken voor de agent die hem draagt. Bijvoorbeeld voor deze Amerikaanse politieagent, die  werd ontslagen omdat zijn eigen beelden uitwezen dat hij een 69-jarige veteraan uit Florida heeft mishandeld tijdens een aanhouding.

Agressieve man wordt gearresteerd

De politie van Vineland (Minnesota, VS) pakte deze man op, die mogelijk dronken was en politiebevelen negeerde. Bij de aanhouding knalt hij behoorlijk hard met zijn hoofd op de grond.

Vrouw op strand bespuugt agenten

De politie van Wildwood (New Jersey, VS) heeft deze beelden vrijgegeven waarin te zien is hoe een vrouw wordt gearresteerd op een strand op Memorial Day, een  Amerikaanse feest- en gedenkdag, op de laatste maandag in mei, waarop de overleden Amerikaanse militairen herdacht worden. 

Agent schiet eigen voorruit aan diggelen tijdens achtervolging

Een agent schiet tijdens een spectaculaire achtervolging van twee moordverdachten in het centrum van Las Vegas zijn eigen voorruit aan diggelen. De beelden werden na afloop gedeeld op Facebook door de Las Vegas Metropolitan police. Volgens het bericht werden in totaal 34 kogels afgevuurd op de agenten. Uiteindelijk werd één van de verdachten doodgeschoten en de andere verwond.

Meer over:

, ,