Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Miljonairs gezonder en gelukkiger dan niet-miljonairs

25 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
antique-cash-coins-210600
Het gaat goed met de economie in Nederland en daar plukken ook de miljonairs de vruchten van. Zo mochten de miljonairs er tussen 2016 en 2017 ruim duizend nieuwe personen met zes nullen op de bankrekening verwelkomen: 115.000 miljonairs in totaal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En ze blijken ook nog gezonder en gelukkiger te zijn dan de minderbedeelde. 

Miljonairs gelukkiger

Niet-miljonairs komen gemiddeld uit op een 7,7 voor geluk terwijl miljonairs daarop een 8,1 scoren. Geld lijkt dus wel degelijk gelukkiger te maken. Pauw belde met hoofdeconoom en voormalig Slimste Mens Peter Hein van Mulligen om deze cijfers te verklaren. Van Mulligen: ''je ziet dat miljonairs wat tevredener en gelukkiger zijn met leven. Dat komt eigenlijk altijd terug in deze onderzoeken.''

'Miljonairs leiden gezonder leven'

Zo’n 85 procent van de miljonairs ervaart zijn gezondheid als goed of heel goed tegenover een percentage van 77 procent onder niet-miljonairs. Van Mulligen: ''miljonairs leiden vaak een gezonder leven. Een verklaring daarvoor is dat zij vaak hoger opgeleid zijn. De miljonair rookt minder, sport meer en heeft minder vaak overgewicht.'' Bij ouderen is het verschil in het ervaren van gezondheid nog veel groter: Ruim 80 procent van de 50+’ers met zes nullen op de bank schat zijn eigen gezondheid positief in tegenover 67 procent onder dezelfde groep, maar dan zonder zoveel geld op de bank.
CBS miljonairs
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Basisniveau geluk hoog in Nederland

Miljonairs betalen hier relatief veel belasting, waardoor je deze verschillen in cijfers wellicht niet verwacht. ''Het basisniveau van het geluk is in Nederland heel erg hoog, ook in vergelijking met andere landen in de Europese Unie. Ook als je hier niet veel geld hebt, is het gevoel van vrijheid, veiligheid en gezondheid heel hoog'', zegt Van Mulligen. 

Vooral vijftigplussers miljonair

Een miljoenenbedrijf is niet zomaar uit de grond gestampt, want het aantal jonge ondernemers met een miljoenen-startup komt relatief weinig voor in de lijst met rijken. ''De miljonairs zijn vooral nog vijftigplussers, wat ook wel logisch is. Het kost simpelweg tijd om een goed lopend bedrijf op te bouwen'', besluit Van Mulligen. Toch zijn ze er wel: jonge miljonairs. Sander Schimmelpenninck vertelde eerder al eens bij Pauw aan tafel over de nieuwe generatie met veel geld. 


Sfeerbeeld BNNVARA programma's