Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Michael P. heeft moord op Anne Faber bekend

10 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Anne Faber
Woensdag was de eerste pro-formazitting over de moord op Anne Faber. De 25-jarige studente uit Utrecht raakte eind september vermist, na bijna twee weken zoeken werd haar lichaam gevonden. Voor de verdwijning en de moord op Faber is de 27-jarige Michael P. aangehouden. Hij heeft de moord uitgebreid bekend aan de politie.
In de zitting van woensdag zijn nog geen inhoudelijke zaken besproken. Enkel werd verteld waar het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) nu staat. Hieruit werd al snel duidelijk dat de verdachte Michael P. vrij snel een bekennende verklaringen heeft afgelegd tijdens het verhoor van de politie.
P. zou naar eigen zeggen Anne Faber op de dag van haar verdwijning, 29 september, hebben verkracht onder bedreiging van een mes. Dezelfde dag zou hij haar ook van het leven hebben beroofd. P. werd 9 oktober aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Hij was toen al 24 uur geobserveerd, zijn gedrag zou een aanwijzing kunnen zijn voor de verblijfplaats van Anne. Na twee dagen zwijgen vertelde P. de plek waar hij Anne had verstopt,  12 oktober werd het lichaam van Anne gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde.
Zelf was P. niet aanwezig bij de zitting. Zijn advocaat sprak voor hem. Volgens hem zou zijn cliënt berouw hebben getoond en spijt hebben van zijn misdaad. Het OM onderzoekt op het moment of de verklaringen van P. kloppen. Ook wordt de verdachte vanaf 15 januari onderzocht in de psychiatrische observatiekliniek het Pieter Baan Centrum. 23 maart vindt een regiezitting plaats, 12 en 13 juni wordt de zaak inhoudelijk behandeld.
Wel aanwezig in de rechtszaal was rechtbankverslaggever  Saskia Belleman . Zij hield de buitenwereld op de hoogte aan de hand van Twitter.
Grote afwezige vandaag is Michael P. zelf. Zijn advocaat Niels Dorrestein zit er wel. #Annefaber
Volgens de OvJ was de bijdrage van vrijwilligers van onschatbare waarde. De vriendengroep van #annefaber vond haar jas. “Zonder die jas hadden we hier wellicht niet gestaan”, zegt de OvJ.
OvJ zegt grote waardering en dank te willen uiten aan het adres van iedereen die heeft meegeholpen aan de zoektocht, van vrijwilligers, tot Rode Kruis, militairen etc. “De inzet was enorm en de zoektocht intens.” #annafaber

Meer over:

,