Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Merkel opnieuw de grootste; AfD de grote winnaar

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Alternative fur Deutschland

© (Olaf Kosinsky / kosinsky.eu, CC BY-SA 3.0 DE)

De Duitsers zijn naar de stembus gegaan en kozen opnieuw voor het CDU/CSU van Angela Merkel. De 'Bundeskanzlerin' kan haar volgende termijn in. De partij van Merkel wint met een riante meerderheid, maar verloor wel zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen. De rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) eindigt als derde. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een extreemrechtse partij zetels behaalt.
Angela Merkel is "redelijk tevreden" met het verkiezingsresultaat.  "We hadden natuurlijk gehoopt op een beter resultaat", aldus de bondskanselier. "Maar we moeten niet vergeten dat we een ongehoord uitdagende tijd achter de rug hebben, dus ik ben blij dat we de doelstellingen van onze verkiezingscampagne hebben bereikt."
Merkel zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe coalitie. De sociaaldemocraten van het SPD lieten na de uitslag te weten geen zin te hebben in een nieuwe regeerperiode. De bondskanselier zal dus op zoek moeten naar andere partijen om mee samen te werken. En dat gaat niet eenvoudig worden.
Een mogelijkheid is de 'Jamaica-coalitie' , verwijzend naar de kleuren van de partij. Daarbij moet Merkel's CDU een coalitie vormen met de democraten van de FDP (10,7 procent) en de Groenen (8,9 procent). Dat wordt nog wel een flinke kluif, want geen van de partijen lijkt heel erg warm te lopen voor een coalitie met partijen die zo ver van elkaar af staan op ideologisch vlak.

Protesten tegen AfD

In meerdere Duitse steden gingen zondagavond honderden mensen de straat op om te demonstreren tegen de AfD. Voor het gebouw aan de Alexanderplatz in Berlijn waar AfD-kopstukken en -aanhangers hun verkiezingssucces vierden, riepen de demonstranten leuzen tegen die partij.
De afgelopen week stond volledig in het teken van Duitse politiek, humor, muziek, de keuken, de wijnen, het voetbal en natuurlijk Angela Merkel. In aanloop naar de verkiezingen telden we bij Pauw af naar de verkiezingen bij onze oosterburen:

Maandag: ‘Gedegen, bedacht en bezonnen’

We kennen Beatrice de Graaf als terrorisme-expert. Daarnaast is ze deskundig als het gaat om Duitsland. Ze studeerde er geschiedenis en Duits. En drukte ons op het hart: de verkiezingen erg spannend, terwijl ze op het eerste gezicht misschien erg  Langweilig lijken.

"Het is waarschijnlijk dat SPD en CDU de grootste partijen worden, maar het gaat dan om de derde plaats," voorspelt De Graaf. "De derde partij krijgt een aantal belangrijke posities in de Bundestag, zoals de budgetcommissie. En er zijn vier partijen die dat kunnen worden."

Dinsdag: ‘Ongelooflijk tuttig’

"Wat is het dunste boek ter wereld? 1000 jaar Duitse humor!" Een flauw internetgrapje, maar klopt er iets van? Cabaretier Kees van Amstel dook voor ons in de wereld van Duitse humor, van kleine stand-upcomedycafés in Berlijn tot de nationale televisie, via Rudi Carrell in de jaren ’70, tot Jan Böhmermann nu.

Woensdag: ‘Duitsers kennen nog sterrendom’

Er zijn nog wel wat verschillen tussen optreden in Nederland en optreden bij onze oosterburen. Daar weten Ellen ten Damme en Dennie Christian alles van. Beiden zingen, naast in het Nederlands, in het Duits. "In Duitsland ben je veel meer een ster. Je wordt geadoreerd, mensen blijven meer op afstand. In Nederland is het allemaal wat normaler: hee, mag ik even met je op de foto?"

Donderdag: ‘Merkel eet graag aardappelsoep’

‘Duitsland’ is niet het antwoord dat veel mensen zullen geven, als er gevraagd wordt naar het thuis van goede wijnen en een goede keuken. De Duitse keuken wordt ondergewaardeerd, vinden tv-kok Yvette van Boven en vinoloog Astrid Joosten . ‘Van de tien duurste wijnen verkocht zijn er acht Frans, twee komen uit Duitsland. Flessen van tussen de vijf- en tienduizend euro, dat zegt ook wel wat.’
De heren van Jiskefet weten ook veel van de Duitse keuken. De kantoorklerken uit Debiteuren - Crediteuren weten perfect te beschrijven wat er allemaal op hun brood zit.

Vrijdag: ‘De DDR leeft voort in Angela Merkel’

'De Messias van onze tijd', 'een vrouw die op een hele verstandige manier met die mannen omgaat'; mannen als Trump, Poetin en Berlusconi. 'Een Europees moederfiguur'. Er is een zekere mate van bewondering voor haar?' vraagt Jeroen. 'Van liefde!', aldus  Arnon Grunberg . Volgens de schrijver is Merkel in staat gebleken haar hele partij, de CDU, volledig naar haar hand te zetten en te veranderen. Het is eigenlijk een lijsttrekker van een conservatieve partij die sociaaldemocratisch beleid voert. En dan is daar die onopvallende verschijning. Altijd dezelfde kleding, de jasjes, en het doodgewone kapsel. 'De DDR leeft voort in het kapsel en de kleren van Angela Merkel'
Youri Mulder volgt de politiek ook een klein beetje, als oud speler van Schalke04 heeft hij vele jaren bij onze oosterburen doorgebracht. Aan den lijve heeft Mulder kunnen ondervinden hoe Duitsers altijd in de laatste minuten langszij kwamen in wedstrijden. Hij werd er soms gek van. Het is een cliché, volgens Mulder, maar wel waar. Hij was zelfs ooit, met Schalke, 'Vier Minuten Meister', vier minuten lang dacht hij kampioen van Duitsland te zijn geworden, maar dat bleek niet waar te zijn, omdat concurrent Bayern München toch nog had gewonnen. In de laatste minuten van de wedstrijd.