Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Menno Snel treedt af na toeslagenaffaire

  •  
19-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Menno Snel
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën treedt af. Al voor het debat van woensdag in de Tweede Kamer over het onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslagen begon, las hij een verklaring voor met de conclusie dat hij niet langer verder kon als staatssecretaris.

Premier Mark Rutte reageert bij PAUW op het aftreden van Menno Snel

Mark Rutte reageerde aan tafel bij PAUW op het aftreden van staatssecretaris van Financiën Menno Snel. "Ik vind het ongelofelijk jammer. Hij heeft een hele zware klus gehad om de belastingdienst weer goed te krijgen." Maar, premier Rutte erkent ook dat de toeslagenaffaire een fout is geweest. "In de toeslagen is veel fout gegaan, mensen lijden er ook echt onder."
Snel kon alleen nog op steun van de coalitiepartijen rekenen, bleek eerder. GroenLinks en SGP vinden dat Snel tekort is geschoten. Uiteindelijk waren de grotendeels zwartgelakte dossiers die gedupeerde ouders kregen om erachter te komen waarom ze door de fiscus ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt de druppel.

Gedupeerden Dulce Gonçalves en Joe ten Cate en SP-Kamerlid Renske Leijten schoven op 11 december aan bij PAUW om het over de zwartgelakte dossiers te hebben.

"Ik kan het niet meer goed maken"

"Het beeld van die zwartgelakte dossiers was precies het beeld dat we niet wilden hebben", zei Snel in de Kamer. Het geeft volgens hem het beeld van een Belastingdienst waar de menselijke maat niet de boventoon voert. Volgens Snel zijn de gedupeerden het slachtoffer geworden van een "op hol geslagen fraudeaanpak. Ze zijn platgewalst door een overheidsapparaat, zonder daaraan te kunnen ontsnappen." 

Snel bood nogmaals zijn excuses aan, maar toonde zich bewust van de schade die is aangericht. "Maar ik kan het niet meer goedmaken," zei hij.
Ruim driehonderd gedupeerden krijgen nog voor Kerst een schadevergoeding. Ongeveer 90 procent krijgt een compensatie. Bij ruim tweehonderd ouders gaat het om een bedrag tot 20 duizend euro, bij ruim zeventig mensen is het hoger.

De toeslagenaffaire

Honderden ouders zijn door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. De commissie-Donner concludeerde dat de gedupeerde ouders er recht op hebben hun geld terug te krijgen, met daarbovenop een schadevergoeding. Staatssecretaris Snel was nog niet in functie toen de misstanden speelden, maar is wel politiek verantwoordelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.