Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Helga van Leur pleit voor een minister voor klimaat en duurzaamheid

20 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuut
helga-van-leur-klimaat
Het Caribisch gebied wordt geteisterd door meerdere zware orkanen, die kort op elkaar volgen. De opwarming van het zeewater werkt extreme weersomstandigheden in de hand. Metroloog Helga van Leur besprak dinsdag de situatie in het Caribisch gebied, en pleitte daarnaast  voor een minister voor klimaat en duurzaamheid.  
Gijs Rademaker (van het EenVandaag -opiniepanel) ziet een uitdijend draagvlak in de Nederlandse samenleving voor een politiek klimaatbeleid. Het thema neemt momenteel op de derde plaats in op het prioriteitenlijstje van de Nederlandse kiezer. Wij vroegen onze bezoekers onlangs of zij warmlopen voor een klimaatminister. 80 procent is voorstander.

Deltaplan

Van Leur pleit dan ook voor een minister, of eigenlijk twee: één voor duurzaamheid, één voor klimaat. Nederland krijgt, zo merkte ook demissionair minister  Lodewijk Asscher  aan tafel op, te maken met steeds extremer weer en de bevolking moet daarop voorbereid zijn. Daarom ontwikkelde de delta-commissaris onlangs een nieuw deltaplan. Het nieuwe deltaplan houdt, naast de zeewering, rekening met extreme regenval. Afgelopen zomer stonden in Zwolle de straten nog blank door overtollig regenwater. Het nieuwe deltaplan zou zulke taferelen moeten voorkomen.

Versnipperd

De formatie zal waarschijnlijk een minister voor Klimaat en Energie voortbrengen, wist Xander van der Wulp te vertellen. Het CDA, D66 en ChristenUnie vinden het klimaat en verandering van het klimaatbeleid van groot belang. Momenteel is het thema klimaat ondergebracht bij verschillende ministeries.
De hele uitzending bekijk je hier.
En klik hier voor meer nieuws!
Sfeerbeeld BNNVARA programma's