Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Premier Rutte zet in op sterke VN in veilige en duurzame wereld

20 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Rutte
Nederland streeft naar een sterke Verenigde Naties (VN) in een wereld die veilig en duurzaam is. Als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad van de VN zal Nederland zich daar volgend jaar speciaal voor gaan inzetten.
Minister-president Mark Rutte sprak woensdagavond (Nederlandse tijd) de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) toe. De premier blikte eerst terug op grote gebeurtenissen die de mensheid de afgelopen jaren hard hebben geraakt, zoals terroristische aanslagen, oorlogen en conflicten in onder andere Mali, Jemen en Myanmar, orkaan Irma en groeiende spanningen tussen landen op de wereld.
Hij noemde het samenkomen van de VN een van de belangrijkste internationale bijeenkomsten van het jaar, "waar iedereen aan tafel zit” en blijft, aldus de premier. Rutte  ziet een belangrijke taak weggelegd voor de VN. Sinds de oprichting in 1945 is er veel bereikt, niet alleen in geopolitiek opzicht: de VN speelt ook een belangrijke rol in de steeds verder toenemende welvaart. Het is in zijn ogen cruciaal dat de VN dat blijft doen, het is de enige organisatie waarin iedereen bij elkaar aan tafel zit, en dat ook blijft doen. De burgers van de wereld vertrouwen daar op, vertrouwen dat de VN niet mag beschadigen.
Komend jaar neemt Nederland de plek van Italië in de VN-veiligheidsraad voor één jaar over. Nederland focust zich dat jaar internationaal op drie punten: een sterke VN, veiligheid en duurzaamheid. Vooral een sterke VN is essentieel om effectief en efficiënt problemen aan te pakken, denkt de minister-president.
Op het gebied van duurzaamheid speelt Nederland een belangrijke rol als het gaat om watermanagement. De eeuwenlange ervaring van ons land wil Rutte graag delen met de wereld om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en beter voorbereid te zijn op rampen die door de natuur worden veroorzaakt.
Rutte greep de mogelijkheid om nogmaals de aandacht te vestigen op de ramp met MH17 en het belang dat de verantwoordelijken voor de ramp in Nederland worden berecht.
Klik hier voor de complete speech van Rutte.
Meer politiek vind je hier.
Of klik hier voor onze nieuwspagina.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA