Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Marine Le Pen heeft tijdelijk afstand gedaan van Front National'

25 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Patricia Chagnon
Historische verkiezingen gisteren in Frankrijk. De kiezer rekende snoeihard af met de gevestigde politieke partijen. Marine Le Pen van het Front National en de links-liberale Emmanuel Macron gaan door naar de tweede ronde.
Maandagavond werd bekend dat Front National-leider Marine Le Pen per direct haar voorzitterschap neerlegt. "Ik denk dat we een beslissend moment naderen. Ik heb altijd gevonden dat de president van alle Fransen is en alle Fransen samen moet brengen," zei Le Pen daarover. Aan tafel bij Pauw bevestigt regionaal parlementslid van Front National,   Patricia Chagnon deze uitleg: "Marine Le Pen heeft tijdelijk afstand gedaan van Front National. Ze wil weg van de partij, ze staat nu in de campagne voor het Franse volk. Ze wil president zijn van het hele Franse volk."
Econoom Mathijs Bouman is fan van de tegenstander van Le Pen, Emmanuel Macron. "Ik bekijk het als econoom en ik vind het een opzienbarende ontwikkeling dat de winnaar van de eerste ronde met een verhaal komt dat door geen enkel land in Europa gevreten zal worden, met een nog pro-Europeser verhaal dan D66. En daarmee lijkt hij te gaan winnen". 
Chagnon is geen fan van de tegenstander van haar partijleider: "Macron is gemaakt door het systeem, toen François Hollande eenmaal doorhad dat het onmogelijk was zichzelf te presenteren voor een nieuw mandaat, werd Macron gemaakt. Hij had de steun achter zich van het financiële systeem en van de media. Het is de kandidaat van het systeem, die door het systeem is geduwd".
Meer over Frankrijk en de Franse verkiezingen lees je hier.
Het belooft een vuile campagne te worden, denkt Bouman. "Je moet het leven van de mensen beter willen maken als politicus, dat is niet gebeurd de afgelopen regeringsperiode. Daarom blijf ik absoluut bij Marine Le Pen", sluit Chagnon af.
Klik hier voor meer Pauw nieuws.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA