Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Makers tv-serie 'Schuldig' maken de balans op

9 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
Ester en Sarah
Een jaar na de bekroonde Human-televisieserie Schuldig maken regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould de balans op in een podcast van zes afleveringen. Dinsdag kwam de laatste aflevering online, waarin Sarah en Ester teruggaan naar de Vogelbuurt en langsgaan op het Binnenhof. Wat hebben ze bereikt en is er wat veranderd?
De serie Schuldig laat zien hoe mensen in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord in steeds diepere financiële problemen komen, mede omdat de aanpak faalt. De documentaireserie werd onder andere bekroond met de Tegel, de Zilveren Nipkowschijf en de makers werden uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Bijna een miljoen mensen zagen de tv-serie en volgden de bewoners van de Vogelbuurt die kampen met hun schuldenlast. Volgens televisierecensenten 'magistrale televisie'.  Reden genoeg voor ons om een  speciale Pauw te maken over deze serie, vorig jaar december. 
Voor de podcast-serie van NPO Radio 1 zijn de makers teruggegaan naar Amsterdam-Noord om te kijken hoe het nu gaat met de buurt.  Ze zijn bij Dennis van de dierenwinkel langsgegaan, waar sommige mensen nu speciaal naartoe gaan om hun dierenbrokken te halen, omdat ze de serie hebben gezien. Bij de supermarkt op de Meeuwenlaan staat 'godfather' Paul mee te helpen bij een inzamelingsactie voor de Voedselbank. Ondanks dat veel mensen nog altijd kampen met schulden en arm zijn, is er wel meer bewustwording gekomen, concluderen de makers.

Zaadje geplant

De makers gingen ook naar het Binnenhof om te kijken of er wat is veranderd in politiek Den Haag sinds de serie uitkwam vorig jaar, toen er naar aanleiding van Schuldig Kamervragen zijn gesteld. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte-III is een paragraaf over schulden opgenomen en dat is winst.
Die mening deelt ook Henk Krol (50Plus): 'Dat is een begin', zegt Krol. 'Het maakt mensen kapot je kunt niet meer functioneren.   Het doet veel meer met je dan alleen je negatieve bankrekening. Het maakt je kapot, mensen kunnen helemaal niet meer functioneren. Het gaat niet om rode cijfertjes, maar over hoe mensen zich kunnen voelen en hoe ze zich kunnen opstellen in de maatschappij. Nu doorpakken en nu zorgen dat iedereen zich daar sterk voor maakt.'
Ze spreken ook onder andere Jasper van Dijk (SP), Leon de Jong (PVV) en Gijs van Dijk (PvdA) die allemaal de problemen die worden aangehaald in de serie onderschrijven en concrete ideeën hebben over hoe het anders en beter zou kunnen. Ook dat stemde de makers positief. Sarah en Ester concluderen dat ze met al die kleine stapjes wel wat bereikt hebben. 'Een zekere verandering. We hebben in de hoofden van mensen die er toe doen een zaadje geplant. Bij de rechters, politici en journalisten.'
dennis van de dierenwinkel
(Dennis van de dierenwinkel)

Meer over dit onderwerp