Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Maart 2017 in quotes van Erdogan

31 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Erdogan
Recep Tayyip Erdogan was afgelopen maand veelvuldig in het nieuws met opmerkelijke uitspraken. We blikken terug op het nieuws van maart aan de hand van quotes van de Turkse president, zowel gerelateerd als niet gerelateerd.
“Ik kom gewoon en als jullie me niet toelaten of mij het spreken onmogelijk maken, zal ik een opstand organiseren."
Erdogan deed deze uitspraak nadat Duitsland niet wilde dat er campagne werd gevoerd bij Turkse Duitsers voor zijn referendum. Later in de maand weigerde ook Nederland om deze reden twee Turkse ministers. Turkije reageerde woedend en men begon met een boycot van alles wat Nederlands is.
“Hey Rutte, je hebt misschien de verkiezingen gewonnen, maar een vriend als Turkije heb je verloren.”
Deze uitspraak deed Erdogan op 16 maart, the day after. Na de Tweede Kamerverkiezingen kwam de VVD van Mark Rutte weer als grootste uit de bus, maar moest wel zetels inleveren. GroenLinks, CDA en D66 wonnen allemaal zetels en tussen deze drie en de eerstgenoemde zijn momenteel de formatiegesprekken aan de gang.
“Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat”
Dit zei Erdogan op een heel ongelukkig getimed moment. Hoewel het niet aan de uitspraak gerelateerd is en Erdogan er verder niks mee te maken heeft, gebeurde het toch nog geen 24 uur later dat mensen in Londen niet veilig waren op straat. Een man reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge en stak een agent dood bij het Britse parlementsgebouw. In totaal kwamen er vier mensen om het leven en vielen er tientallen gewonden. De dader werd doodgeschoten.
“Nederland is een bananenrepubliek”
Dit is natuurlijk niet waar, maar het is nu wel de temperatuur om bananen te kunnen laten groeien! “It seems like years since it’s been here; here comes the sun” zong George Harrison ooit al, en dat is opnieuw relevant: de zon is inderdaad weer terug. De zomertijd ging in en 30 maart was het zelfs de eerste warme dag (20+ graden in de Bilt) van het jaar.
Meer van dit soort artikelen? Kijk dan ook hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA