Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Lilianne Ploumen wint de Machiavelliprijs

9 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Lilianne Ploumen
Wij feliciteren oud-minister Lilianne Ploumen met het in de wacht slepen van de Machiavelliprijs. De voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking won de prijs voor haar initiatief SheDecides. De jury noemt Ploumen met haar zelfbewuste vastbeslotenheid 'een wonder van communicatie'.
De voormalig minister richtte SheDecides begin vorig jaar op met als doel een bezuiniging van de Amerikaanse regering op gezinsplanning in arme landen te compenseren. "Deze beweging bracht in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie'', aldus het juryrapport.
De Machiavelliprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie. Dit jaar sprongen de verdiensten van Ploumen het meeste in het oog bij de jury.  "Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet.''
Het is de tweede prijs die Ploumen in de wacht sleept, want in september won zij ook al de Aletta Jacobsprijs 2018 vanwege haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld . Destijds zat het kamerlid bij ons in de uitzending om te vertellen over haar initiatief (dat leverde nog een confrontatie met tafelgast Ybeltje Berckmoes op). Toentertijd kondigde ze ook haar afscheid aan als   Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 
De Machiavalliprijs wordt uitgereikt door Stichting Machiavelli. Vorig jaar wonnen Carin Gaemers en Hugo Borst de prijs voor het manifest Scherp op Ouderenzorg .

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA