Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Leven na de dood: hoe je digitale alter ego doorleeft nadat je sterft

22 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Livforever
Jouw digitale alter ego kan zich mengen in een Facebook-discussie met je vrienden of updates op Instagram posten om te herinneren aan die ene road trip naar Portugal. Het klinkt misschien gek, maar sommige start-ups investeren serieuze hoeveelheden tijd en geld in dit concept.
Eternime is zo'n voorbeeld. Deze applicatie combineert je digitale voetafdruk - die bestaat uit alles wat je ooit op sociale media gepost hebt, smartphone-foto's etc. - met artificiële intelligentie om op die manier een digitale versie van jezelf te creëren. 
Jouw digitale representatie kan in contact komen met je geliefden en nabestaanden; lang, lang nadat je overleden bent. "Afhankelijk van de feiten die het heeft verzameld, kan de zogeheten avatar zowel deelnemen aan gesprekken als simpelweg basale biografische data aanbieden," aldus Marius Ursache, co-oprichter van Eternime  tegenover de BBC .   De applicatie zou volgend jaar gelanceerd moeten worden. Meer dan 37 duizendend mensen hebben zich al aangemeld voor deze dienst.
eternime app
Deze mogelijkheid zal voor sommigen een brug te ver zijn of gewoonweg heel erg creepy. In dat geval bestaat de mogelijkheid om via DeadSocial.org een aantal social media-berichten in te plannen voor na je dood. Het zal waarschijnlijk wel verstandig zijn om je naasten van tevoren even te waarschuwen dat er wat aan kan komen, nadat je het aardse hebt verlaten.
Behalve de bovenstaande mogelijkheden zijn er ook diensten die je in staat stellen tot het voorbereiden van meer pragmatische zaken, zoals je eigen uitvaart. Rebekah Doran, 28 jaar, is zo iemand. Die heeft via een uitvaartdienst genaamd Cake   haar   eigen begrafenis tot in de puntjes voorbereid.
"Dit soort technologie maakt de uitvaartbranche transparanter in vele opzichten", zegt begrafenisondernemer Louise Winter, van het Britse uitvaarthuis Poetic Endings Maar ze is wel van mening dat verdere innovatie noodzakelijk is. Andere sectoren, zoals de gezondheidszorg en kunstmatige intelligentie zijn op het moment interessanter voor investeerders. "De dood is minder sexy en veel minder makkelijk te vernieuwen, vanwege het trage tempo waarop de industrie zich vernieuwd. Wie digitaal wil voortleven zal nog even moeten wachten. En wie bang is voor een bericht van een overleden nabestaande, hoeft voorlopig nog even niet te vrezen. Voorlopig..

Meer over dit onderwerp