Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Lerarentekort is ernstig onderschat'

30 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Roovers en van de Ven
In het nieuwe regeerakkoord is 700 miljoen beschikbaar gesteld voor het primair onderwijs. Dit is de helft van de 1,4 miljard die actiefront PO in Actie nodig acht. Minister Arie Slob ging woensdag in gesprek met leraren Thijs Roovers en Jan van de Ven, de initiatiefnemers van PO in Actie.
Het extra geld is nodig om de salarissen te verhogen en werkdruk te verlagen voor leraren. Er zit namelijk een verschil tussen het salaris van leraren in het primair- en voorgezet onderwijs. Hierdoor ontstaat er een verminderde aanwas voor nieuwe leerkrachten in het primair onderwijs. PO in Actie heeft hiervoor al eerder een staking georganiseerd. Dit was nog onder het demissionair kabinet Rutte-II.

Peiling

PO in Actie heeft de dagen voor het gesprek een peiling opgezet, waarin scholen de problemen waar ze tegenaan lopen konden aangeven. Hieruit bleek dat tienduizenden leerlingen niet elke dag het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben, als gevolg van het lerarentekort. Deze leerlingen worden of naar huis gestuurd, of opgesplitst of krijgen les van een onbevoegde leerkracht. ‘Dat is prima, als het kabinet wil dat het onderwijs een veredelde opvang wordt.’ zegt Thijs Roovers van PO in Actie.

Onderschat probleem

Het probleem wordt ernstig onderschat. De initiatiefnemers hadden het probleem zelf ook onderschat, terwijl zij deel van de leraren-‘community’ zijn. ‘Als het over het lerarentekort gaat, wordt er vaak gesproken over 2020 of 2025, maar die leerlingen die niet het onderwijs krijgen dat ze zouden moeten krijgen, dat gaat over gisteren, vandaag en morgen,’ benadrukt Jan van de Ven.

Tweede Kamer

Het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet nog plaatsvinden. PO in Actie wil daar op inspelen door de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamerfracties uit te nodigen om de peiling in te zien. Als zij die namelijk kunnen overtuigen van hun standpunten, kunnen ze het kabinet wellicht meekrijgen.

Maatschappelijk probleem

Minister Slob erkent de problemen maar wil eerst met het geld dat nu beschikbaar is, 700 miljoen, goede plannen maken om een flinke stap in juiste richting te zetten. Thijs Roovers vindt dat er nú gehandeld moet worden. ‘Het lerarentekort is een maatschappelijk probleem, waar iedereen de klappen van gaat krijgen. Ik vind het prima dat er 1,4 miljard naar dividendbelasting gaat, maar als daar de klap ook is gekomen, kan je jezelf afvragen of die 1,4 miljard niet beter naar onderwijs had kunnen gaan.’

12 december

PO in Actie wacht het debat nog af, maar wi wel dat er meer geld vrijkomt. Anders zal er 12 december weer worden gestaakt. Maar ondertussen moet de 700 miljoen die er al is, wel goed worden uitgegeven, daarover zijn de minister, Roovers en Van de Ven het eens.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA