Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

"Kroonprins bin Salman van Saoedi-Arabië zit achter moord op Khashoggi"

19 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Mohammed bin Salman
Er is "overtuigend bewijs" dat kroonprins bin Salman van Saoedi-Arabië en andere hoogwaardigheidsbekleders verantwoordelijk zijn voor de moord op journalist Jamal Khashoggi, vorig jaar in een consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul. Dat is de conclusie van een speciaal VN-rapport.
"De heer Khashoggi is het slachtoffer geworden van een moedwillige executie met voorbedachte rade. Het is een buitengerechtelijke moord waarvoor de staat Saoedi-Arabië verantwoordelijk is”, zei de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard. Zij vraagt nu landen sancties in te stellen tegen Saoedie-Arabië, meldt NRC.

Gelekte opnames

De VN heeft gelekte opnamen bestudeerd van de laatste minuten dat Khashoggi in leven was. Hierin is te horen dat een Saoedische ambtenaar zegt "we komen je halen” en "we gaan je verdoven”. Daarna was een worsteling te horen.
"De analyse van de Turkse inlichtingendienst en andere landen is dat de heer Khashoggi mogelijk een kalmeringsmiddel geïnjecteerd kreeg, en daarna is verstikt met een plastic zak”, zei Callamard. Zijn lichaam is daarna waarschijnlijk in stukken gesneden en uit het consulaat gesmokkeld.
Het rapport concludeert ook dat de Saoedische en Turkse onderzoeken naar de moord niet voldeden aan de internationale standaarden. Mogelijk heeft Saoedi-Arabië ook de rechtsgang belemmerd. Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op het rapport. De kroonprins heeft eerder alle verantwoordelijkheid voor de moord ontkend. Wel werd Bin Salman al vrij snel verdacht. Onder andere vanwege de locatie van de moord en omdat Khashoggi als journalist kritisch was op het Saoedische regime.

De verdwijning

In oktober bij Pauw aan tafel vertelt Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom hoe Jamal Khassoghi verdween. SP-Kamerlid Sadet Karabulut hamerde erop dat deze zaak niet in de doofpot mocht belanden en ze pleitte voor een onafhankelijk VN-onderzoek.
Saoedi-Arabië stelt dat de moord buiten de controle van de staat om plaatsvond. In het land zijn elf verdachten aangewezen en tegen vijf van hen is de doodstraf geëist. De VN-rapporteur eist nu dat deze rechtszaken worden stopgezet, omdat deze volgens haar niet geloofwaardig zijn.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's