Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Korea-deskundige Remco Breuker over de kerndreiging van Noord-Korea

13 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Remco Breuker
Op het Koreaanse schiereiland lopen de spanningen de afgelopen uren op. Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Noord-Korea volgt, is het land een nieuwe kernproef aan het voorbereiden. Ondertussen is het Amerikaanse vliegdekschip USS Car Vinson onderweg naar het gebied. Zeer verontrustend, vindt hoogleraar Korea studies Remco Breuker . "We zijn echt te laat".
Het is geen natie om te lachen, aapjes te kijken of op vakantie te gaan". Is er nog iets wat we kunnen doen? "Nee, we zijn echt te laat", aldus Korea-deskundige Remco Breuker. Noord-Korea is in staat kernkoppen op langeafstandsraketten te plaatsen die de VS kunnen bereiken. Dat kan Amerika nooit toestaan en andersom kan Noord-Korea dat nooit opgeven.
Het ligt voor de hand dat als Noord-Korea een kernoorlog start, het als eerste Zuid-Korea als doelwit kiest. Het doel van de regering in Pyongyang is het consolideren van het regime en het herenigen van het Koreaans schiereiland. "De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ligt op slechts 60 km van Noord-Korea en er wonen 26 miljoen mensen. "Ik kom niet eens uit mijn woorden als ik eraan denk hoeveel doden daar kunnen vallen", aldus Breuker.
Aanstaande zaterdag is het de Dag van de Zon. De 150ste geboortedag van Kim Il-Sung, de grootvader van de huidige leider en de stichter van het land. Dat kan wel eens de dag worden voor een kernproef. Daarvoor worden al voorbereidingen getroffen, dat hebben satellietbeelden aangetoond. "Als dat gaat gebeuren zijn de rapen gaar."
Kijk ook bij onze topics voor meer Pauw.

Meer over:

, ,