Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Kom naar de benefietavond voor Sint Maarten in het Rotterdamse Annabel

  •  
28-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Sint Maarten benefiet
Woensdag 6 september verwoestte orkaan Irma een groot deel van de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Vele bewoners zijn hun huis kwijtgeraakt en hebben ernstige schade opgelopen.
Om deze mensen een hart onder de riem te steken organiseert Jacob Streefkerk een benefietavond in poppodium Annabel in Rotterdam . Zijn band uit Sint Maarten, Orange grove, heeft een aantal artiesten uitgenodigd voor optredens. Onder andere  Brainpower & TLM, Ziggi Recado, Jeff Solo, Scapino Ballet, Kuenta i Tambu en Kris Berry zullen optreden op deze speciale avond. Ook zullen artiesten als Shirma Rouse tijdens de performances van de live-bands gaan zingen. Het is een compleet minifestival met foodtrucks, kunst, livemuziek en nog veel meer. Het belooft een bijzondere avond te worden.  
Op donderdag 7 september spraken we bij Pauw over de natuurramp. Singersongwriter Kris Berry zong live bij ons in de studio het volkslied van Sint Maarten. Op 12 oktober zal zij dat opnieuw doen, op de benefietavond in Rotterdam.
En we spraken aan tafel met Berry, Marion van der Reijden (het Rode Kruis), meteoroloog Reinier van den Berg en benefietorganisatoren Jacob Streefkerk en Michael Maidwell.

Drie weken na Irma

Er zijn drie weken verstreken sinds orkaan Irma Sint Maarten teisterde. Benefietorganisator Michael Maidwell vertelt donderdag tegenover Pauw over de huidige situatie op Sint Maarten. Onder andere zijn moeder, twee zussen en zijn broer wonen op het eiland en daarnaast ook vele van zijn vrienden. Sommigen van hen werken samen met belangrijke hulporganisaties als K 1 Britannia Foundation, of bij de brandweer.  Via hun verhalen en via Facebook wordt hij op de hoogte gehouden van de situatie op het eiland.
"Mensen zijn positief ingesteld. Ze zijn keihard aan het werk om Sint Maarten op te bouwen. Schoonmaken, puinruimen, herstelwerkzaamheden. Elke dag weer opnieuw," vertelt hij. "Het is nog altijd moeilijk voor veel mensen zich te verplaatsen, want bijna niemand heeft een auto en veel gezinnen hebben nog altijd geen dak boven hun hoofd."
Michael Maidwell
(Michael Maidwell tijdens  Pauw  op 7 september 2017)
Des te opmerkelijker is het dat Heineken heeft aangegeven dat de Sint Maarten Heineken Regatta  in maart gewoon zal plaatsvinden. Deze vierdaagse zeilrace is het grootste evenement op het eiland en wordt al 37 jaar gehouden. Deelnemers uit meer dan 35 landen zullen het tegen elkaar opnemen in deze zeilrace. Het betekent voor Maidwell veel dat de organisatie heeft besloten het evenement te laten doorgaan, ondanks de situatie op het eiland. "Het zal helpen het toerisme weer op gang te brengen en dat is hard nodig, want de meeste hotels zijn nog dicht en moeten worden hersteld," vertelt hij.
Benefietavond annabel rotterdam sint maarten
Ondanks alles overheerst er positiviteit onder de mensen op Sint Maarten, volgens Maidwell. De eilandbewoners zijn ervan overtuigd dat ze het eiland kunnen herstellen en begrijpen dat zij het zelf moeten doen. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld Sint Maarten mooier te maken dan het ooit was. Vele handen maken licht werk en gelukkig zijn vele mensen bereid om mee te helpen, maar we zijn er nog lang niet. "Alle hulp is welkom."