Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Koeweitse financier van Utrechtse moskee staat op Amerikaanse terrorismelijst

5 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
alfitrah
De omstreden Utrechtse AlFitrah-moskee ontvangt geld uit golfstaat Koeweit. Dat onthult NRC Handelsblad op basis van bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Koeweitse organisatie Revival of Islamic Heritage Society — te vinden op de Amerikaanse terrorismelijst — betaalde de bouw voor de Utrechtse moskee. 
In totaal hebben achttien islamitische organisaties in Nederland, waaronder de AlFitrah-moskee, geld ontvangen van Koeweitse instellingen. NRC Handelsblad zag een vertrouwelijk document in. In totaal gaat het om 10 miljoen euro aan ‘liefdadingsheidsgeld’.  
Deze vorm van religie-export, waarbij golfstaten extremistisch gedachtegoed vermommen als liefdadigheid, is geen onbekend fenomeen. Een Britse denktank berekende dat Saoedi-Arabië per jaar 3,5 miljard euro betaalt om het radicale ‘wahabisme’ in het buitenland te verspreiden, en met name in West-Europa.  
De Tweede Kamer is in juli vertrouwelijk geïnformeerd over donaties van Koeweit. NRC sprak bronnen die dit overzicht inzagen. Diverse opsporingsdiensten onderzoeken de geldstromen.  

Zieke denkbeelden

Stichting AlFitrah verzekerde de gemeente Utrecht eerder geen banden te hebben met de Revival of Islamic Heritage Society. Tegenover NRC reageert een lokaal VVD-gemeenteraadslid geschokt: “Deze informatie is nieuw voor mij. Het dossier tegen deze moskee bouwt zich op.”  
De moskee, die het radicale salafisme predikt, kampt met een huurachterstand en moet van de rechter over vier weken de deuren sluiten. Vorig jaar raakte de salafistische moskee uit Utrecht-Overvecht in opspraak. Minister Asscher van Sociale Zaken stelde dat stichting AlFitrah kinderen ‘vergiftigde met zieke denkbeelden’.

Populair bij BNNVARA