NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Klimaatrapport bewust aan pers gelekt

8 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
klimaatverandering
"De Amerikanen ervaren tegenwoordig de gevolgen van de klimaatverandering", zegt het rapport, dat opgesteld werd door dertien agentschappen en gelekt werd aan The New York Times, uit vrees dat president Trump het zal verstoffen nog voor het publiek wordt.
Het rapport  meldt dat de gemiddelde temperaturen in de Verenigde Staten snel en spectaculair gestegen zijn. De voorbije decennia waren de warmste in 1500 jaar. Het voorlopige rapport is opgesteld door dertien agentschappen van de federale overheid in de VS. De conclusies komen Trump slecht uit, want ze beweren precies het tegenovergestelde van zijn regering. De Trump administratie acht het niet bewezen dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering. Het rapport vindt daarentegen geen enkele andere verklaring voor de temperatuurstijging dan de activiteiten van de mens. Natuurlijke cycli worden uitgesloten.
Het ontwerprapport, onderdeel van een nationale evaluatie van de klimatologische omstandigheden in de VS, wordt om de vier jaar opgesteld. De Nationale Academie voor Wetenschappen heeft het ondertekend.

PARIJS

De VS bevestigde vrijdag formeel aan de Verenigde Naties dat zij zich willen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei wel dat het bereid blijft tot onderhandelingen.  Trump, trouw aan zijn verkiezingsbeloftes, kondigde op 1 juni aan dat de VS zich terugtrekt uit het akkoord, dat 195 landen in december 2015 ondertekenden in Parijs. Trump beweert dat het fataal is voor de Amerikaanse economie. Hij sloot tevens niet uit dat zijn land zich opnieuw aansluit bij het akkoord na heronderhandelingen, of dat er een 'nieuw akkoord' uit de bus komt in het voordeel van de VS. Het klimaatakkoord beoogt om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius.

Meer over:

, , , ,